Wallenbergare på vårt vis

Vi inbillar oss att vi tillhör mittensegmentet av fettanvändare. Efter det här receptet kanske det behöver omprövas, men vi har ändå gjort vår research. När du söker recept på Wallenbergare så blir det snart klart för dig att vi ligger mitt emellan de övriga recepten på The Internet utan att göra avkall på vare sig köttextur eller saftighet.

På fatet lägger vi upp en saftig och fluffig Wallenbergare på ett traditionellt manér: potatismos, gröna ärtor, rårörda lingon och skirat smör. Både rätten och receptet lämpar sig väl till att bjuda in till middag!

I glaset serveras ett Valpolicella Ripasso.

Vin

Corvina, Rondinella och Molinara borgar för en fruktighet av ljusa röda bär och sötmandel. Det är ett okomplicerat vin som vi verkligen kan rekommendera till en rätt som Wallenbergare eller en lite extra lyxig pizza. Valpolicella Ripasso Calssico Superiore av Bartoldi Manuele (artikelnr: 73880), 228 kr. Det här är ett vin som helt enkelt låter lyfta maträtten med sin enkelhet. Jordgubbar, hallon och en viss ton av salvia dansar tillsammans med fetterna i smöret och potatismosen; och den salta och frasiga ytan på wallenbergarna. Vinets syra och mellantjocka textur tillsammans med en fin strävhet matchar köttet. Det här vinet är perfekt till en enkel men ändå väl tilltagen torsdagsmiddag!

Recept

1000g kalvfärs (12 wallenbergare, 6 serveringar ifall du frågar oss 🙂
5 dl grädde
5 äggulor
Salt och vitpeppar efter smak
3-4 dl ströbröd
Smör till stekning

Mixa kalvfärs i en matberedare, under mixning tillsätter du först äggulor och sedan grädde.

Häll i grädden varsamt under mixning så köttfärsen inte ”skär” sig. Smaka av med salt och peppar.

Strö rikligt med ströbröd på ett stort fat, forma runda köttpuckar och lägg i ströbrödet. Strö därefter ströbröd över biffarna.

Stek biffarna i smör tills de blir lätt gyllenbruna, laga sedan klart i ugn 150°C i 10-15 min. Servera med hemmagjort potatismos, sockerärtor, rårörda lingon och skirat smör.