En krämig soppa, utan grädde eller ost? Det här receptet ger dig just det!
Blomkålen har rostats i ugnen. Det ger den en rund karamellton i doft och smak. När blomkålen sedan slätmixas med buljong, röd chili, lök och vitlök blir den omedelbart krämig. Runda av med lite smör och tillför lite syra med pressad citron.
Soppan är lätt att göra och är utmärkt till förrätt eller som lunch.
Laga och berätta gärna vad du tycker!
Recept
Cirka 1 kilo blomkål som plockas till små stammar.
1 L vatten
2 buljongtärningar
2 msk olivolja
1 röd chili
1 röd lök
0,5-1 msk citronjuice
3 vitlöksklyftor
1 tsk muskotnöt
Flingsalt
Salt och peppar – att smaka av med
Värm ugnen till 225°C.
Förbered den plockade blomkålen genom att rosta den i ugnen
Plocka blomkålen så att det bara blir små stammar med blomkål – cirka 1 kilo.
Slunga blomkålen i 2 msk olivolja.
Bred ut ett lager blomkål över en bakplåt, försedd med bakplåtspapper (för enklare diskning senare).
Rosta blomkålen i cirka 40 minuter eller tills dess att kålen har börjat få några gyllenbruna toppar.
Förbered buljongen
Koka upp vattnet och lös upp buljongen.
Finhacka löken och vitlöken och fräs i lite olivolja tills löken har börjat bli något transparent.
Tillsätt hackad chili.
Tillaga soppan och slätmixa den till en krämig blomkålssoppa
Häll över den varma buljongen och ha i den rostade blomkålen. Låt småputtra i cirka 20 minuter.
Ha i muskotnöten och citronjuicen – slätmixa.
Ta i cirka 15-25 g smör/liter mixa vidare.
Smaka av med salt och peppar.