Risotto: Med grillad paprika och sammetslen Parmigiano-Reggiano

Paprikarisotto
Paprikarisotto

När vardagen brutit sig in den här hösten så vill vi gärna fylla faten med lite kärlek. Denna risotto med grillad paprika kan stämma in med vad som helst som matchar fett och salt – vilket det allra mesta mesta gör. Den ugnsrostade paprikan gifter sig verkligen direkt med de söta och nötiga tonerna i en traditionell risotto.

Recept

4 portioner

1 liter buljong
1 kruka basilika
1 silverlök
3 dl ris
2 dl vitt vin
3 dl riven Parmigiano-Reggiano
3 st tillagade paprikor i valfri färg (vi undvek grön då den är lite bitter).
Smör
Salt och Peppar

Tillaga risotton enligt instruktion på paketet eller så som du är van att göra.

Skala, kärna ur och hacka din grillade/ugnsbakade paprika.
Vår paprika bakades i ugn i 200 grader i närmare en timme, ringla lite
olivolja och en nypa flingsalt över innan du skjutsar in den i ugnen. Om du vill ha lite rökiga toner i föreslår vi att du grillar/sotar din paprika, eller kanske tillsätter en nypa rökt paprikapulver i din buljong. Paprikan kan och bör du även förbereda upp till en dag innan risotton, då det tar mer tid att baka paprikan än att laga till en risotton.


Plocka bladen från basilikan (vi använde hela krukan).

När risotton i princip är klar rör du ner paprikan och basilikan och serverar med exempelvis lite stekt salsiccia, kyckling eller precis så som den är!