Såhär gör du enkla hjortrongrottor med saffran och vit choklad

Till adventsfikat tycker vi att du ska baka de här hjortrongrottorna med saffran och vit choklad! Det är svårt att bara ta en!
Hjortrongrottor med saffran och vit choklad
Till adventsfikat tycker vi att du ska baka de här hjortrongrottorna med saffran och vit choklad! Det är svårt att bara ta en!

Det här är nya favoriter till adventsfikat: Hjortrongrottor med saffran och vit choklad. De går snabbt att göra. Riktigt svåra att bara ta en av. Så, dags att baka, eller vad säger du?

Alex kollega tyckte att hjortrongrottor med saffran var något som vi kunde göra. Det var bara att agera. Med vit choklad över så ger det ett extra djup till denna sötsak, som är gjord på mördeg och kryddat med saffran.

Snåla inte med saffran och låt det gärna ligga i ett dygn med lite socker och whisky eller rom. Saffranets arom, färg och smaker förstärks eftersom saffran är lösligt i alkohol.

Det här är perfekt att ställa fram till adventsfikat. Eller, egentligen lite när som helst.

Kom igen, baka nu! Det är enkelt!

Recept

Cirka 25 stycken

270 g vetemjöl (cirka 4,5 dl)
90 g strösocker (cirka 1 dl)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 g saffran
200 g smör

Cirka 1 dl hjortronsylt.
Ev. smält vit choklad att ringla över.

Sätt ihop degen

Blanda de torra ingredienserna.

Skär 150 g av smöret i små kuber och mixa i matassistent med de torra ingredienserna, tills välblandat. Om du inte har en matassisten går det bra att riva smöret i mjölblandningen.

Resten av smöret smälts och saffranet blandas i (låt gärna ha dragit i whisky och socker i minst ett dygn). Detta är för att frigöra mer av aromer, smak och färg från saffranet.

Låt smöret komma ner i temperatur lite. Blanda sedan ner smörblandningen i degen.

Knåda igenom degen ordentligt.

Degen får nu vila i kylen i en timme, så blir den mer lättarbetad när du ska göra dina grottor.

Passa på att värma ugnen till 200°C

Gör grottorna: 22-25 g är en lagom vikt för en grotta

Förbered muffinsformar som ställs på bakplåt.

Rulla jämnstora degbollar och placera i formarna.

Med hjälp av utsidan på ett runt teskedsmått (1/2 tsk) trycker du ut en grop i degen.

Mördegen har fått vila en timme i kylen. Varje grotta väger 22 g, vilket är lagom. Använd sedan utsidan av ett teskedsmått (1/2 tsk) eller något annat runt att tryck ut med. Sedan är det bara att fylla med hjortronsylt! In i ugnen i 10-12 minuter på 200ºC.

Klicka i sylt.

Baka i ugnen på 200°C i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Ringla eventuellt över lite smält vit choklad och servera!