Förbered helgens goda: laga vår godaste olivtapenade

Den egenhändigt gjorda olivtapenaden är enkel att få till. Vårt recept lyfter fram alla smaker ur ingredienserna.

Vill du ha ett alternativ till chipsen och dippen i helgen! Ja, lite mer lyxkänsla? Laga till vårt recept på olivtapenade och mumsa på ciabatta, crostini eller kex!

Receptet ger en olivtapenade med mer smak; mer naturlig sälta från sardiner och en mer rund smak av oliver och olivolja än från den butiksköpta tapenaden.

Vill du ta skapa lite lyx för helgens goda och kontrollera smakerna? Då är du som oss. Efter att ha prövat det här receptet kanske du, liksom vi, kommer att fortsätta göra olivtapenade själv. Det går snabbt och du påverkar innehållet och du kan dessutom dra ner på olja, om du känner att det behövs.

Så laga och berätta gärna vad du tycker!

Tapenaden håller 3-4 dagar i kylen. Toppar du tapenaden med ett skikt av olivolja så håller den över en vecka.

Recept

260 g urkärnade blandade oliver (avrunnen vikt).
1 burk sardiner i olja (gärna av märket ortiz).
2 färska vitlökar (hackade).
1-2 tsk franska örter
½ kruka basilika
2 msk kapris
Olivolja

Lyft sardinfiléerna ur konserven och spara oljan från konserven. Peta lite lätt på sardinfilén så den delar sig, ta sedan ur ryggraden ur filén vilket är det enda ben du behöver bry dig om.

Lägg alla ingredienser i en matberedare (alternativt använd mixerstav) och mixa med pulsfunktionen till önskad konsistens.

Tillsätt oljan från konserven och tillsätt lite olivolja. Blanda tapenaden väl och låt stå i kylskåp i ca 1 timme innan servering.

Servera till ostbrickan med ciabatta, crostini eller kex.