Så fixar du lättbakat vörtbröd inför jul

Baka ditt egna vörtbröd till jul. Enkelt och fantastiskt gott med skinka och senap på!
Baka ditt egna vörtbröd till jul. Enkelt och fantastiskt gott med skinka och senap på!

Har du också ett behov av julvört för att det ska kännas som jul? Här är ett enkelt recept.

Vörtmix går att få tag på i din matbutik, liksom julmust och kesella som gör den extra saftig.

Med skinka och senap som pålägg blir det en komplett julmacka. Hela lägenheten kommer att dofta fantastiskt av baket!

Mer julkänsla än det här är svår att hitta.

Så sätt igång med baket!

Recept

1 stor limpa eller två mindre

25 g färsk jäst
25 g smör
33 cl julmust eller porter (rumsvarm)
1 dl kvarg
0.5 dl mörk sirap
75 g vörtmix (färdig kryddblandning som du hittar i butiken)
2 tsk salt
275 g rågsikt
360 g vetemjöl

Blanda

Smula jäst i en bakbunke.

Smält smöret.

Blanda ut kesellan med lite av julmusten, så att den blir smidig som en sås. och häll i det och resten av julmusten i smöret. Värm till fingervarmt. Blanda i vörtmixen.

Rör ut jästen med smörblandningen i bunken.

Arbeta in resten av ingredienserna till en smidig deg. Det tar cirka 8-10 minuter för gluten att reagera och göra degen smidig.

Jäs

Skapa spänning i degen genom att vika in degen mot mitten i omgångar. Jäs degen under en bakduk och med vikningarna neråt i cirka 45 min.

Värm ugnen till 200°C och med ett gourmetstål/bakstål i nedre delen av ugnen.

Forma och jäs

Knåda degen. Vill du ha två mindre limpor så delar du degen i två lika stora degklumpar. Forma till en degboll och låt vila under duk i 15 minuter.

Baka ut limpa/limpor, genom att forma degen till önskad form.

Lägg limporna på smörpapper och förbered för att bakas i ugnen. Nagga med gaffel.

Jäs en sista gång i 30 minuter

Grädda i 30 minuter, 200°C

Grädda i ugnen i 30 minuter. Spruta gärna in lite kallt vatten i den heta ugnen för att skapa ånga.

Låt svalna på bakgaller.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*