Bondens revbensspjäll – en smakexplosion

Tjocka revbensspjäll tillsammans med vad en gård skulle kunna ge, inbillar vi oss. Det här är en mättande rätt som får även den kärvaste på bättre humör. Det fungerade i alla fall på Micke, som inte alltid är den muntraste. Särskilt så om han inte får mat.

Receptet är enkelt och tillvaratar verkligen varje smak som finns i ingredienserna och utnyttjar det till max. Du mixar nämligen alla grönsaker till en sås. Perfekt! Enkelt och matigt.

Laga!

Recept

2 kg Tjocka revben
5-6 Selleri
3-4 Morötter
1 burk Stora vita bönor
7-8 Vitlöksklyftor
2-3 Lagerblad
2,5 dlRött vin
5 dl Vatten
1 buljongtärningKycklingbuljong (eller annan)
Salt
Svartpeppar
OljaAtt steka i


Skär köttet mellan revbenen så du får ordentliga portionsbitar.

Salta och Peppra och bryn sedan köttets alla sidor hårt i lite olja och lägg sedan i en stor ugnsform.

Vispa ur stekpannan med rödvin, vatten och buljongtärningen och häll sedan blandningen i
ugnsformen. Köttet ska inte vara täckt med vätska, i vår form låg dom i ungefär 1 cm vätska.

Skär morötterna och sellerin i bitar om ca 2 cm och strö i ugnsformen. Placera ut vitlökar lite varstans
i formen och lägg i lagerblad. Skölj bönorna och häll över i formen. Täck formen med folie och sätt i
ugn på 150°C tills köttet är riktigt mört (3-4 timmar). Titta till köttet halvvägs och vänd köttbitarna och
tillsätt vatten ifall behov uppstår (sannolikt inte).

Häll av skyn från formen i en skål/kastrull och tillsätt lite av grönsakerna. Mixa med mixerstav för att
låta grönsakerna reda såsen.

Tillsätt fler grönsaker och mixa till önskad konsistens uppnåtts. På så vis får du en sås fylld av en smak och du behöver inte använda stärkelse för att reda.

Nu kom vi på det i efterhand med det hade nog passat ypperligt med lite steklök i formen.

Servera med potatismos/pressad potatis.