Så gör du den chilenska jul- och nyårsdrinken Cola de Mono

Cola de mono, eller colemono, är en chilenska juldrink. Den serveras väl kyld och till Pan de pascua.
Cola de mono, eller colemono, är en chilenska juldrink. Den serveras väl kyld och till Pan de pascua.

Cola de Mono är en av de bästa drinkarna såhär kring jul och nyår, tycker vi. Den juldoftande och söta drycken serveras iskall till Pan de Pascua och den är enkel att göra!

Cola de mono, eller Colemono, är en traditionell chilensk jul- och nyårsdrink. Den påminner om White Russian eller Baileys till smaken. Genom helgerna dricks Cola de mono i många chilenska hem. En alkoholfri version görs på enklaste vis genom att utesluta alkoholen. Cola de mono betyder bokstavligen apans svans.

Servera Cola de de mono som alternativ till äggtoddy eller likör under jul- och nyårshelgerna.

Recept

Receptet ger lite cirka 1,25 L Cola de Mono.

1LMjölk
250 gBrun farinsocker
2 stKanelstänger
2 längderApelsinskal
1 mskMuskotnöt
2 stNejlikor
2 mskVaniljextrakt
1 burkKondenserad mjölk
2 mskMalet kaffe

Låt koka upp. Sänk värmen och låt småputtra i cirka 10 minuter.

Sila mjölkblandningen genom sil försedd med kaffefilter eller liknande. Du ska inte blanda runt med sked eller liknande. Låt vätskan rinna av ordentligt.

Kyl ner till inte mer än 50°C.


2,5 dlPisco, brandy, rom eller liknande

Blanda ner alkoholen i den silade mjölkblandningen.

Häll upp på flaska och låt stå i kylen.

Drycken serveras kyld och med Pan de pascua till.

1 trackback/pingback

  1. Så gör du Pen de pascua – chilenskt julbröd – Skeda med oss

Kommentarer är stängda.