2 säkra recept för bästa kebab med bröd

Hemmagjord kebab. Flera gånger bättre än att köpa det från pizzerian!
Ingressbild kebab
Hemmagjord kebab. Flera gånger bättre än att köpa det från pizzerian!

Visst drar det i kebabtarmen ibland? Det gör det för oss och därför ger vi dig våra två bästa recept för den kompletta kebab med bröd: Pitabröd och hemmagjord kebab. Det är enklare än vad du tror och mycket godare än från snabbköket!

Pitabröd är den klassiska förpackningen för en kebab med bröd. Fyll den med kebabkött, sallad, lök, tomat, fefferoni, röd och lite vit sås. Och voila! En komplett måltid!

Det här får kebabtarmen att stilla sig lite. Vi lovar!

Så laga till och kommentera gärna vad du tyckte!

Recept

Pitabröd

Pita
Ett riktigt gott bröd. Perfekt till den hemgjorda kebaben eller falafeln

6 bröd

2,5 dl vatten (37°)
12,5 g jäst (1/4 av en kub)
300-360 gram vetemjöl
0,5 tsk strösocker
0,75 tsk salt
2 fuktiga handdukar

Smula jästen i en bunke och lös upp det med hälften av vattnet.

Häll i resten av vattnet samt socker och salt.

Blanda i mjölet (börja med 300 gram). Knåda degen för hand i 8 minuter, tills att den blir glansig och fin.

Första jäsningen – 15-20 minuter

Knåda degen till en boll och skapa en spänning genom att vika in ändarna mot mitten. Vänd degen upp och ner. Låt vila under bakduk i 15-20 minuter.

Förbered handdukar som fuktas.

Inför andra jäsningen (15 minuter) – Väg degen och/eller dela upp i sex lika stora degklumpar

Forma dem till bollar och låt vila under bakduk i 15 minuter.

Kavla ut den boll som du formade först i en diameter om 15 cm och cirka 0,5 cm tjock. Lägg den på en av de fuktiga handdukarna och repetera med samtliga.

Tredje jäsningen – Mellan fuktiga handdukar: Låt jäsa i 1,5 timmar.

Värm ugnen till 275°C och gärna med ett pizzastål i mitten av ugnen. Vi använder oss av Gourmetstål.

När ugnen är genomvarm och bröden har jäst klart – baka bröden i 4-6 minuter – bröden ska inte få för mycket färg.

Flytta försiktigt över bröden till bakplåt – utan att “punktera” bröden.

In i ugnen. Brödet kommer att resa sig. Brödet ska inte få färg. Ha lite fingertoppskänsla!

Vänd brödet och baka på andra sidan i några sekunder och ta sedan ut bröden.

Låt svalna under bakdukar.

Kebabkött

Vi prövade på att göra egen ”kebab”. Resultatet blir som kebabkött fast du vet exakt vad som finns i och du får avgöra kryddningen själv. Bara fördelar.

2:1 nötfärs som blandfärs – krydda det!

Vi tog 2 delar nötfärs och 1 del blandfärs och kryddade med oregano, spiskummin, paprikapulver, cayennepeppar, malda korianderfrön och salt.

Stek en liten köttbulle för att smaka av kryddningen.

Mixa färsen till en puddingliknande konsistens

Mixa färsen med hjälp av en mixerstav eller matberedare tills färsen blivit som pudding i konsistensen.

Forma till en köttrulle

Blöt händerna och fördela färsen i form av en baguette på en dubbelvikt ugnsfolie.

Rulla ihop folien och tvinna ändarna för att pressa ihop färsen till en köttrulle.

Tillaga i ugn på 100°C i ca tre timmar.

Skär köttet med hjälp av en vass kniv eller en mandolin. Desto
vassare verktyg du har ju finare blir remsorna.

Bryn för en finare yta

Fräs köttstrimlorna i en het panna med lite olja.

Servera i hembakat pitabröd med ditt val av tillbehör.