Kycklingschnitzel och kryddsmör för den hungriga med ont om tid

Kycklingschnitzel med kryddsmör
Kycklingschnitzel med kryddsmör
Kycklingschnitzel med kryddsmör. Enkelt, snabbt och gott!

Vi har alla varit där; tiden är knapp, men kosten är viktig och hemlagat är bäst. På 30 minuter lagar du vår kycklingschnitzel och kryddsmör. Du behöver inte kompromissa med smakerna!

Tunna kycklinginnerfiléer vänds i ägg som har blandats med dijonsenap, salt och peppar, och paneras därefter. Smöret är fylligt kryddat med sardeller, kapris, vitlök och persilja som verkligen präglar maträtten.

Vad du serverar till är kanske den enkla kokta potatisen eller klassisk råstekt potatis. Lägg gärna till gröna ärtor och rödvinssås. I glaset föreslås en kall lager!

Det här är en rätt för oss som inte vill kompromissa med smaken på maten, även om vi har ont om tid till själva matlagningen.

Så vad väntar du på? Laga!

I glaset

I glaset föreslår vi en Baron Trenck (Nr 11455) från Tjeckien, 23.50 kr. Den är en något kraftigare lager. Knäckig och lite fruktig. Passar utmärkt till den stekta ytan och sältan i kryddsmöret!

Recept

Minischnitzel (4 portioner)

500 gram kycklinginnerfilé
3 ägg
3 msk dijonsenap
Mjöl
Ströbröd
Salt
Svartpeppar
Smör/olja att steka i

Vispa ihop äggen med dijonsenapen.

Salta och peppra kycklingfiléerna och vänd sedan i mjöl, ägg och ströbröd.

Stek i en blandning av smör och lite olja på medel-hög värme. Kycklingen blir snabbt genomstekt då den är mjäll och tunn, så fort den blivit gyllene är det dags att vända för att den inte ska bli överstekt.

Servera schnitzel med kryddsmör och ditt val av tillbehör. Råstekt potatis såväl som potatismos är gott till. Rödvinssås, en hemslagen bearnaisesås eller en krämig remouladsås gör sig också bra till
schnitzel.

Kryddsmör

125 g smör
2 vitlökar
6 tsk kapris (ev. mer till servering)
6 sardellfiléer (ev. mer till servering)
3 msk hackad persilja

Smöret får du gärna förbereda dagen innan så smakerna hinner sätta sig, har man inte planerat kan man ta i lite mer av ingredienserna för att få en skarpare smak.

Rumstemperera smöret i kuber, alternativt mikra i ca 10-15 sek på 800w.

I smöret tillsätter du pressad vitlök och övriga ingredienser som är finhackade, blanda väl.

Klicka ut kryddsmöret i en avlång sträng som är ungefär 3-4 cm i diameter på ett bakplåtspapper.

Rulla pappret tajt runt smöret och forma till en korv och låt stelna i kylen.