Sopaipilla – chilenska pumpabröd

Micke slängdes tillbaka till barndomen efter första tuggan. Sopaipilla, chilenska pumpabröd, är något som Mickes mormor gjorde ofta under vintern. De är goda som de är, men blir ännu godare med lite florsocker pudrat över! Utmärkta att doppa i varm choklad!
Micke slängdes tillbaka till barndomen efter första tuggan. Sopaipilla, chilenska pumpabröd, är något som Mickes mormor gjorde ofta under vintern. De är goda som de är, men blir ännu godare med lite florsocker pudrat över! Utmärkta att doppa i varm choklad!

Det är pumpasäsong en tid till och intill december! Här är receptet på det chilenska pumpabrödet – sopaipilla.

Sopaipilla äts i Chile under höst och vintern. Det är ett pumpabröd som friteras och som gärna äts med florsocker eller “chencaca”, en typ av mörk sockersirap (vill du ha receptet? Hör av dig med ett e-post till info(a)skedamedoss.se). Sopaipilla är perfekt att doppa i fransk varm choklad (recept här).

Fortsätt dra nytta av pumpasäsongen och gör dessa söta pumpabröd till fikat!

Recept

3-4 dl kokad pumpa som mosas
Cirka 288 gram vetemjöl
1 msk bakpulver
2/3 msk salt
2 msk smör
Fritera i 500 ml frityrolja

Pumpa kokas i 3×3 cm stora bitar i cirka 25-30 minuter.

Blanda alla ingredienser (förutom frityroljan) och kavla ut degen till 3-5 mm tjocklek.

Använd gärna ett glas eller annat verktyg för att stansa ut små degcirklar, cirka 5-10 cm i diameter (beroende på tycke och smak).

Nagga pumpabrödet och fritera i olja som har värmts till 190°C. De ska inte bli bruna, men gärna få lite gyllenbrun färg.

Placera på hushållspapper och låt svalna.

Pudra florsocker över dem och ät!