Gör en babka med choklad – brioche med choklad – och låt snålvattnet rinna till

Joshua Weissmans Babka är en brioche med choklad.. Smaka bara på ordet. Det kan inte bli bättre!

Den här babkan, som Joshua Weissman har låtit komponera, fick verkligen snålvattnet att rinna till. Vilken maffig kreation på ett smörigt och luftigt briochebröd!

Receptet är en utveckling av ett recept från “Jerusalem: A Cookbook”, skriver Joshua. Den mörka chokladfyllningen till den söta briochen gör verkligen intryck på smaklökarna.

Vill du unna dig en fantastisk smakupplevelse? Gör denna babka!

Recept

Räcker till två mindre brödformar.

Degen dag 1

530 gVetemjöl
100 gStrösocker
3 tskTorrjäst
175 gVatten cirka 30-31°C
3 stStora ägg (rumstempererade)
150 gOsaltat smör (rumstempererat)
3/4 tskHavssalt
Rapsolja att olja skål med

Blanda jästen med vattnet och låt reagera i cirka 8 minuter.

Blanda de torra ingredienserna.

Häll jästblandningen i en bakbunke och häll i alla torra ingredienser. Blanda och lägg i äggen. Knåda till en deg.

Om degen inte, mot förmodan, skulle forma sig till en deg inom 8 minuter av knådning: Addera 1 msk vatten och fortsätt.

När degen har format sig: Lägg i smör i omgångar om 25 g. Degen kommer att vara kladdig ett tag. Men genom att fortsätta knåda den så kommer gluten att börja binda degen samman.

När du har fått en blank och fin deg: Smörj en bunke med olja och lägg i degen och täck med plastfolie. Låt vila i kylen i minst 12 timmar.


Chokladfyllning dag 2

180 gMörk bakchoklad
120 gOsaltat smör
105 gFlorsocker
42 gKakaopulver
1 nypaSalt

Smält smöret och låt sedan chokladen smälta i det varma smöret.

Blanda i övriga ingredienser och rör till en slät smet.


Utbaket dag 2

Smörj två brödformar (á 1,2 L) med smör och pudra i lite vetemjöl på sidorna.

Värm ugnen till 190°C, gärna med bakstål på mittersta falsen av ugnen.

Dela degen på två (för två bröd). Låt den ena halvan vila i plastfolien i kylen, medan den andra degen bakas ut.

På lätt mjölat bord: Kavla ut degen till en rektangel.

Hälften av chokladsmeten bres ut över degen. Lämna cirka 2 cm deg oklädd av smet.

Pensla kallt vatten på degens oklädda deg.

Rulla ihop.

Forma genom att trycka ihop och jämna till tjockleken efter brödformens längd.

Skär din formade limpa längs med mitten på längden till två längder.

Fläta ihop de två längderna med snittsidan uppåt.

Lägg i brödformen.

Göra samma med degen som finns i kylen.

Täck över med fuktiga handdukar och låt jäsa i 1,5-2 timmar (eller till dubbel storlek).

Baka i ugnen i cirka 30 minuter på 190°C.

Sockersirap

Blanda 80 g vatten och 72 g socker i en kastrull.
Låt värmas upp på medelvärme på spisen och rör tills sockret har löst sig helt i vattnet.

Pensla dina bröd med sockersirap direkt när brödet tas ur ugnen.

Häll överbliven sirap i jämt fördelade portioner på vardera bröd, som kommer att suga åt sig av sirapen medan de svalnar i sina formar.