Det är något som knäpper i köket, är det en till vattenläcka? På köksbänken står en stor skål blötlagda kikärtor och knäpper som en närmast bristande vattenledning. Alex säger lite plirigt att det ska bli falafel. Efter att ha smakat det, så är det garanterat ett av de bästa recept som vi har provat på falafel!
Kikärtsbollarna förknippas ofta med Mellanöstern. En mättande och smakrik rätt som kryddas upp med örter och som vi i Sverige ofta ser svepas in i libabröd på kebab-haken.
En kollega till Alex som har sina rötter i Libanon. Han berättade entusiastisk om hur han gör Falafel, med en uppmaning till oss att pröva och delade med oss av receptet. Här kommer det!
Recept
1. Falafeldegen
500g | Kikärtor (lagda i blöt minst 12 tim). |
½ | Gul lök. |
2 klyftor | Vitlök. |
1 kruka | Bladpersilja (bara bladen). |
1 kruka | Koriander (bara bladet). |
5 blad | Mynta. |
Mixa ingredienserna i en matberedare tills det ser ut som en deg av fin cous-cous.
Låt stå och dra i 1-2 timmar så smakerna får sätta sig.
2. Falafelpuckarna
2 tsk | Salt. |
2 tsk | Strösocker. |
1 msk | Spiskummin. |
2 tsk | Vitpeppar. |
1 msk | Torkad koriander |
1 msk | Bikarbonat. |
Blanda i de sista ingredienserna. Blöt sedan händerna och forma små puckar i önskad storlek.
Fritera sedan i matolja till önskad friteringsgrad.
Falafeln serveras nyfriterad i förslagsvis libabröd eller pitabröd med sallad, tomat, lök och röd samt vit kebabsås m.m.