Snabblagad fisksoppa – värmande och frisk i höstrusket

Fisksoppa
Fisksoppa med inspiration från en norsk klassiker. Snabbt och enkelt!
Fisksoppa
Fisksoppa med inspiration från en norsk klassiker. Snabbt och enkelt!

Behöver du något värmande och ändå friskt såhär i höstrusket? Vi behöver det och lagade en fisksoppa med inspiration från en norsk klassiker. Snabbt och enkelt!

Soppan har generöst med fisk. Inbäddad i lena smaker av curry och fiskbuljong. Den avslutande friska smaken är citron, som bryter igenom och stannar kvar längre på tungan. Servera gärna några enkla ostmackor till. Välj ett syrligt bröd och en nötig ost, så kompletterar det soppan bra.

Det här är en ny favorit och det tog inte mer än drygt 30 minuter att tillaga. Soppan värmer riktigt gott. Extra mycket när regnet smattrar mot fönsterrutorna.

Så, vad väntar du på? Laga soppan och mys upp med den varma och friska smaken!

Ostmackor
Ostmackor är det bästa till fisksoppa. Välj ett syrligt bröd och en nötig ost som kompletterar soppan väl!

Recept

8 portioner

400g vit fisk (kolja, torsk eller liknande)
400g lax
5 morötter (slantad alternativt tärnad)
5 stjälkar selleri (tärnad)
50g smör
4 äggulor
2,5 dl grädde
Saft ifrån 1 citron
1 msk curry
1 msk timjan
2 tsk sambal oelek
2 liter fiskbuljong
Fisksås – tills att du är nöjd med sältan
½ dl finhackad persilja
Hackad gräslök till servering

Gör såhär:
Koka upp 2 liter buljong i en kastrull.

Smält smöret i soppkastrullen.

Tillsätt mjölet i smöret och blanda ordentligt.

Häll buljongen i smör- och mjölblandningen. Vispa ordentligt så att det inte klumpar sig.

Ha i selleri och morot i den puttrande soppan.

Vispa ihop äggulorna tillsammans med timjan och curry. Vispa sedan i grädden.

När sellerin och moroten mjuknat lite tillsätter du gräddblandningen i soppan och rör om.

Tillsätt fisken som du skurit i grytbitar.

Smaka av med sambal oelek och citronsaft, och istället för salt stänker du i lite fisksås för mer umami.

Precis innan servering rör du ner den hackade persiljan.

Strö över gräslök vid servering och glöm för guds skull inte ostmackan!