En klassiker från Milano: Osso buco

Den klassiska rätten Osso buco från Italien är den varsamma rätten som leder oss in mot vintern.
Den klassiska rätten Osso buco från Italien är den varsamma rätten som leder oss in mot vintern.

Vill du äta som en stolt Sopranos-karraktär? Låt oss dela med oss av ett recept på klassikern från Milano – Osso buco!

Alexander fick feeling efter att nyligen ha sett några avsnitt av serien Sopranos. När åt han egentligen Osso buco senast? Rätten som så ofta nämns i serien. Vi kom över några skivor kalvlägg och sedan var det bara att skrida till verket.

Bjud på Sopranos-middag och prata om det italienska köket, medan du smakar av det!

Recept

(4 Portioner Osso buco)

4 stora skivor kalvlägg
1 gul lök
2 morötter
3 stjälkar selleri
2 vitlökar
3 dl rödvin
5 dl kalvbuljong
3 msk tomatpuré
1 burk hela skalade tomater
Mjöl
Smör
Olivolja
Färsk Rosmarin
Färsk Salvia
Färsk Timjan
2 Lagerblad
Steksnöre
Salt
Peppar

Skär några snitt i fetthinnan på kalvläggen, detta för att hindra att den drar ihop sig under tillagning.

Knyt ihop kalvläggen mot benpipan, för att köttet inte ska lossna så lätt när det blir lagas riktigt mört.

Vänd köttet i mjöl och bryn sedan i lite olja.

När köttet är klart lägger du de i botten på en gryta eller en större kastrull.

Hacka morötter, selleri och lök grovt.

Vill du ha en mer raguliknande sås kan du pulsa ingredienserna i en mixer.

Fräs grönsakerna och pressad vitlök i lite smör i samma panna som du brynt köttet i.

När grönsakerna börjat mjukna tillsätter du rödvin och tomatpuré.

Rör ordentligt i pannans botten så du får med alla smaker.

Lägg grönsakblandningen över köttet.

Stöt tomaterna så att det mosas lite och lägg i grytan.

Häll över buljong i grytan så att köttet täcks och lägg i lagerbladen.

Ta 5-6 kvistar av vardera ört och knyt ihop med ett steksnöre till en liten bukett. Lägg buketten i grytan och se till att den täcks av buljongen.

Koka upp och låt sjuda utan lock så att såsen reduceras.
Tillsätt lite vätska eller sjud under lock ifall vätskenivån sjunker under köttet.

Kontrollera mörheten efter en dryg timme.

Köttet är vanligen mört och fint efter ungefär 90 minuters tillagning men kan gå längre om man vill.

Tänk då att lyfta upp köttet varsamt med exempelvis en hålslev för att det inte ska gå sönder.

Glöm ej heller att ta bort snöret innan servering.

Servera till Polenta eller Risotto.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*