När höstrusket är som mest kännbart vill vi väl alla komma hem till något värmande och mustigt? Gör en ungersk nationalrätt och klara hösten lite bättre: Enkel gulasch. Som Allan Svensson i SVT-klassikern Svensson svensson en gång sa: ”Är magen glad, är människan glad”.
Gulasch kan serveras både som gryta och som soppa. Det är lite vad du behöver för dagen, som avgör. Högrev, som vi använder, har fått tillagas sig mört och fint. Paprika, buljong och rödvin bryter igenom fint i det här receptet. Det blir riktigt mustigt och gott!
Vi föreslår att du väljer gnocchi, istället för potatis eller ris om du gör gryta. Men det är förstås bara ett förslag. Kanske väljer du att äta den utan något tillbehör på fatet och parar istället ihop det med en god smörgås? Du bestämmer.
Laga vår varma, höstiga och enkla gulasch och njut!
Recept
Den här gulaschen fungerar att äta som mer traditionell gulasch -soppa, eller reduceras och redas för att bli en gryta som passar till ris, potatis
eller gnocchi.
1,5 kg högrev
2 stora gula lökar
4-5 paprikor i valfri färg
6 st vitlöksklyftor
3 dl rödvin
6 msk paprikapulver
1 liter mörk oxbuljong
Mjöl
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Tomatpuré
(Vill du äta gulaschen som soppa tillsätter du potatis, palsternacka och morot i tärningar och kokar med de sista 30-45 minuterna).
Skär högreven i grytbitar och vänd i mjöl och bryn sedan i olja. När köttet är brynt har du över det i en kastrull, modell större.
Strimla lök och paprika samt skiva vitlöken. Fräs i lite olja och läggs sedan i kastrullen med köttet.
Häll i buljong, vin och 2-3 msk tomatpuré samt paprikapulver och koka upp.
Låt grytan puttra till köttet blivit mört.
Smaka av med salt och peppar.