Burek är vanlig i Medelhavsländerna och på Balkan. Innehållet är ofta en smakrik köttfärs, men det är också vanligt med färskost. Rulla den som en snäcka eller varva filodegen med fyllningen i en ugnsform.
I vår Burek finns en kryddig fyllning av paprika och cayennepeppar. Hetta på mat är högst individuellt. Vi skulle säga att receptet är lagom kryddstark och tar inte över de andra syrliga och söta smakerna av tomat och lök.
Recept
Ingredienser till 3-4 st (6-8 portioner)
Värm ugnen till 200°C.
6-8 ark | Filodeg (12-14 om du vill ha extra matiga). |
750 g | Nötfärs. |
1 msk | Paprikapulver. |
1/2 msk | Rökt paprikapulver. |
2 tsk | Spiskummin |
1 tsk | Cayennepeppar. |
2 st | Stora kokta potatisar (i pyttipannastorta tärningar). |
2 msk | Tomatpuré. |
1 st | Gul lök. |
2 st | Vitlöksklyftor. |
1 st | Röt spetspaprika. |
150 g | Smör. |
Rapsolja |
Hacka lök och paprika och pressa vitlöken i en varm panna med olja. Stek sedan till löken börjar svettas.
Höj värmen och tillsätt köttfärs. Bryn ingredienserna under omrörning och stek till att köttfärsen börjar smulas isär.
Tillsätt kryddorna och tomatpurén i färsen tillsammans potatisen och ½ -1 dl vatten och blanda väl (färsen ska vara kladdig men inte såsig). Smaka av med salt och peppar.
Lägg två enkla eller två dubbla ark filodeg så att kortändorna överlappar med ca 5 cm. Pensla arken lite lätt med smält smör.
Lägg fyllning längs med långsidan och rulla försiktigt ihop. Rulla ihop korven till en snäcka och lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
Upprepa processen tills du har 3 st. snäckor (allt beror på hur mycket fyllning du vill ha i varje).
Skjut ihop rullarna med ändarna mot varandra så att de inte vecklar ut sig.
Pensla med smör och baka i mitten av ugnen på 200°C tills gyllene bruna.
Servera med en god sallad.