Gör roligare husmanskost: Lägg till beska och sötma och få en oväntad smakexplosion med den panerade fläskkotletten

Roligare husmanskost
Vi adderade beska genom Endiver och sötma och syrlighet genom balsamico de crema och strösocker som i sin helhet gjorde rätten med fläskotlett mycket mer spännande.

Hur får man husmanskost lite roligare? Med små medel kan en ganska enkel rätt bli lite mer spännande. Vi adderade beska genom Endiver och sötma och syrlighet genom balsamico de crema som i sin helhet gjorde fläskkotletten mycket mer spännande.

Husmanskost kan upplevas som tråkigt men är ändå tacksam mat, speciellt om den ges det lilla extra, som här. Våga pröva nya kombinationer! Här har du beskt, sött, salt och syrligt!

Pröva!

Recept

Vi panerade våra kotletter vilket förvandlar dom till små fläskschnitzlar med ben. Vänd kotletten i mjöl, ägg med massa dijonsenap nedvispad och slutligen ströbröd.

Stek sedan kotletterna i en hel del smör, när ytan är gyllene är kotletten (om normaltjock) klar men ändå saftig. Är du osäker vid spisen kan du steka kotletterna för att sedan låta de gå klart i ugn, och nej det är inte farligt med lätt rosa fläskkött.

Endiver är ett spännande tillbehör. Råa är de närmast oätliga, fruktansvärt beska. Men allt eftersom tillagningen fortgår försvinner beskan. Det vi är ute efter är en mer balanserad smak.

Dela endiverna och strö lite socker runtom. Stek dem sedan i smör med snittytan uppåt. När det börjat få färg kan du ta balsamico de crema på
snittytan och vända ned i pannan för att låta gå klart och bli karamelliserad.

Du kan också välja att ha ta 0,5-1 dl balsamvinäger och lägga på ett lock på pannan och låta endiverna dra åt ”sig balsamångorna”.
Smaken blir då mildare och mer likt en lite beskare brysselkål i kärnan medan de yttre bladen är mer som tillagad kål med en sötma och syra från socker och vinäger.

Till detta gjorde vi en förenklad svampsås med stor smak, med lite fusk kan tilläggas:

Stek 500 g klyftade med lite svartpeppar (men ej salt) skogschampinjoner.
Ta ½ tärning svampbuljong i 2,5 dl vatten och koka upp.
Häll 2,5 dl grädde över svampen och tillsätt sedan buljong till svampsåsen.
Koka upp och reducera såsen till önskad konsistens eller red den.