Till brunchen eller fikat: Vackert majsbröd med blåbärsmarmorering

Vackert majsbröd med blåbärsmarmorering. Det är som en mindre söt sockerkaka, men med desto mer smör i! Det här majsbrödet är en sammansvetsning av flera olika recept som finns på nätet.

Till brunchen eller fikat förtjänar du och sällskapet det här majsbrödet med blåbärsmarmorering. Det ger dukningen en vacker central kreation och smakar ofattbart gott med sin smöriga inbäddning av bakad majs och lätt sötma som påminner om en mindre söt sockerkaka.

Majsbröd äts bland annat som matbröd till grillat eller feta rätter och är vanligt i USA och i central- och latinamerika (cornbred). Det är som en mindre söt sockerkaka, men med desto mer smör i! Därför passar det också utmärkt till fika eller brunch. Det här majsbrödet är en sammansvetsning av flera olika recept som finns på nätet.

Vill du ha ett vackert, mjukt och smörig bröd att bjuda på till brunchen eller fikat? Baka det här syndigt goda majsbrödet!

Recept

8-12 serveringar

Värm ugnen ordentligt till 175°C. Baka i mitten av ugnen på 175°C 40 min eller tills att kakan/brödet har fått fin färg och känns fast i mitten av om du trycker lätt på kakan.

Majsbröd

180 gVetemjöl
180 gMajsmjöl
100 gStrösocker
2 tskBakpulver
1 ½ tskSalt
3 stÄgg (rumsvarma)
420 gMjölk eller kärnmjölk
175 gSmör
57 gRapsolja

Blanda de torra ingredienserna i en skål.

Smält smöret (helst i en gjutjärnspanna som du också använder för bakningen – låt smörresterna vara kvar i pannan). Låt smöret svalna något.

Gör en grop i de torra ingredienserna och häll ner smöret. Blanda lätt.

Rör ner äggen. Blanda lätt även här för att undvika att glutentrådarna blir för elastiska.

Rör ner mjölk och rapsolja.

Häll i form eller i gjutjärnspannan som du smälte smöret i.

Tips: I en mjuk kaka så vill vi inte ha allt för hög elasticitet i glutenet som finns i vetemjölet. Därför vill vi inte arbeta vetemjölet för hårt. Gluten är ett protein som gör att det du bakar håller ihop. När du arbetar glutenet så blir det allt starkare, vilket är positivt i matbrödsdeg, men inte i kaksmet som vi vill ha mer luftig. Sikta därför på att bara blanda de torra ingredienserna så att de blir våta, men inte nödvändigtvis helt slät.

Blåbärsmarmorering

30 gSmör (osaltat)
0,5 LBlåbär
1 mskStrösocker

Koka upp och mosa bären i en kastrull.

Klicka ut toppingen i smeten och gör marmoreringen med hjälp av en tandpetare eller något annat smalt och spetsigt.

Baka i mitten av ugnen på 175°C i cirka 40 min eller tills att kakan har fått fin färg och känns fast i mitten, om du trycker lätt på kakan.