Laga magisk lammlägg till höstens storslagna middag med tema enkelhet

Tänk att med enkla ingredienser bjuda på något rent magiskt till höstens middagsbjudning!?

Det här lånkoket klarar sig själv och är enkelt att tillaga! Lammlägg som har fått långkoka i chianti, kryddor och annat gott, serveras sedan med fördel till pressad potatis.

Så vill du laga en rätt som imponerar, men som trots sin enkelhet både smakar och ser avancerat ut, så blir det här utmärkt på middagsbordet.

Följ receptet och berätta gärna vad du tycker i en kommentar nedan!

Recept

6 personer

6 lammlägg
1 flaska chianti
1 gul lök
2 burkar blandade oliver
4-5 morötter
8-10 klyftor vitlök
2 msk torkad timjan
Salt
svartpeppar
1-2 msk köttfond
2 dl passerade tomater
Eventuellt maizena till redning

Rekommenderat tillbehör: Pressad potatis.

Att så enkla ingredienser kan bli så gott!? Kemi – Magi!

Smält rikligt med smör i en stekpanna.  Bryn lammläggen runt om och lägg i en stor gryta. Slanta morötter, hacka löken och skiva vitlöken. Fräs lök och morötter samt timjan i samma fett som lammet bryntes i. När det fått lite färg häller du i en skvätt vin för att få med dig alla goda smaker och häller sedan blandningen över lammet. Häll i resten av vinet, passerade tomater och lite fond i kastrullen med lammet. Om vätskan inte täcker lammet vänds läggen med fördel med benet upp, den översta biten behöver då inte vara täckt av vätska för att tillagas. Låt sjuda under lock tills köttet känns mört ca 2-3 timmar.

Smaka av och salta, peppra eller tillsätt lite mer fond efter behov. Ha i oliverna och fortsätt sjuda tills köttet känns som det ska falla av benet, ca 3-4 timmar totalt. Lyft ur lammläggen med en hålslev och reducera grytbasen så att den tjocknar, alternativt tillsätt 1-2 msk maizena.

Skulle ni vara ett riktigt hungrigt sällskap är det en god touch att ha i lite fräst salsiccia i grytan, låt då den sjuda i grytan de sista 10 minuterna.

Vin

Tomaten, kryddorna och det söta som kommer fram ur rotfrukten och löken vid tillagning vill vi matcha med ett vin som inte räds de söta tonerna. Samtidigt ska det kunna ta omhand det kraftfulla köttet och som vågar ta plats på smakpaletten i stora klunkar! Vårt val blev därför Tenuta Tignanello, Antinori, Marchese Antinori Chianti Classico 2015 (artikelnr: 73341 – beställning), 229 kr. Tydliga körsbärstoner, hallon och lakrits blandas med en pigg grönska i det här unga vinet. Sammetslena tanniner ger lammet den omsorg som behövs för att köttet sedan ska kännas mört och fint i munnen. En ny favorit för oss!


1 kommentar

Kommentarer är stängda.