För den som söker spanska smaker: Tortilla de Patatas

Tortilla de Patatas
Tortilla de Patatas - spansk potatis omelett. Kanske en av de godaste omeletterna i världen!
Tortilla ingressbild
Tortilla de Patatas – spansk potatis omelett. Kanske en av de godaste omeletterna i världen!

Med det här receptet på spansk tortilla bjuder du på smaker som är så nära en spansk krog som går att komma! Det fungerar utmärkt till tapas och som skrovmål under den intima höstbjudningen.

När Micke är i Madrid besöker han alltid några av restaurangerna i Salamanca. Några serverar formidabla versioner av Tortilla de Patatas – potatisomelett. Också den mer rinniga versionen: Tortilla de Betanzos.

Löken ger en extra sötma åt äggen som stoppar om potatisen med en mild kompakt yta. Du kan välja att göra den fast eller rinnig. Och har du en extra söt tand kan du mycket väl dopa den med några extra äggulor och låta den bli något rinnig.

Det här är en perfekt rätt att servera till korv eller andra tapasrätter. Kanske vill du bjuda på ett skrovmål en bit in på natten? Då är det här ett utmärkt val, tycker vi!

Berätta gärna vad du tycker om receptet!

Recept

8-10 bitar

6 st stora fasta potatisar
2 stora gula lökar
12 ägg
Salt
Olivolja (mycket olja)

Värm olivolja (vi använde 75 cl) i en kastrull. Olivoljan ska vara riktigt varm men inte ”friteringsvarm”, men du kan också steka ingredienserna i en traktörpanna.

Skala och strimla löken tunt och sänk ned i oljan.

Skala potatis och skiva i tunna skivor 3-4 mm (en mandolin fungerar ypperligt).

När löken börjat bli mjuk och fin sänker du ned potatisen i oljan.

Nu ska löken och potatisen bli gyllene. Det tar ca 15-20 min från det att potatisen lades i. Röra om med jämna mellanrum.

När potatisen och löken fått färg lyfter du upp de med en hålslev så att du blir av med så mycket olja som möjligt.

Lägg potatisen och löken i en stor skål och vänd ner lite salt i blandningen.

Knäck äggen över potatis och lökblandningen och vänd runt några gånger så det blandas. Täck över och låt stå i ca 10-15 min så det får sätta sig.

Häll över omelettblandningen i en het traktörpanna som är smord med olja.

Stek på medel-hög värme tills omeletten börjar bli fast i konsistensen.

När äggstanningen stelnat på ovansidan kan du vända omeletten med hjälp av en stor tallrik för att sedan steka andra sidan, eller så kan du låta den gå klart i ugnen.

Vänd upp omeletten på ett serveringsfat och njut som den är, till/som tapas eller med lite stekt chorizo till.

Oljan kan du sila av med lite hushållspapper i ett durkslag efter det att den gått ned i temperatur.

Oljan kan du sedan använda ytterligare 8-9 gånger, men helst till samma eller liknande rätter då lite smak alltid kommer sitta kvar i oljan.