Örtbäddad risotto med kyckling

Risotto bäddad med örter. Serveras med smörstekt sparris och kyckling som har fått stekas med örtblandning.

Den perfekta risotton har vi ännu inte smakat, eller så finns den helt enkelt inte. Men såklart fortsätter vi själva att pröva oss fram. Kanske blir vår risotto aldrig perfekt, men vi gillar att smaka oss fram. Det är godheten i livet!

I kväll tycker vi att du ska pröva en örtig risotto med kyckling. Färsk fransk dragon, oregano och rosmarin gör rätten bekväm att para ihop med ett bärigt och friskt rödvin. Du hittar tipset längre ner!

Recept

2 personer

1 finhackad charlottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
1,5 dl Arborioris
1 dl matlagningsvin eller torrt vit vin
4,5 dl grönsaksbuljong
1 dl färskriven parmesanost
25 g smör
Salt och svartpeppar

1 kruka fransk dragon
1 kruka oregano
1 kruka Rosmarin
0,25 dl olivolja

Noppa av blad från örterna och låt vila i olivolja.
Stek den finhackade löken på medelhög värme och tills den har börjar bli något glansig. Höj värmen och häll i riset som du steker tills att den börjar bli glansig. Häll över grönsaksbuljongen pö om pö och låt risotton koka på låg värme. Rör om ofta! Pröva riset när buljongen har börjat koka bort. Kärnan i riset ska ha tuggmotstånd. Blanda då i hälften av örtblandningen, parmesanen och smöret. Smaka av med peppar och salt.

Stek sedan kycklingen (två filéer) på medelhög värme i bitar. När kycklingen börjar bli klar låter du resten av örtblandningen blandas med kycklingen.

Servera med smörstekt sparris.

Tips: Sparris har en tendens att bli trådig och tråkig. För att undvika det föreslår vi att innan du steker sparrisen tar du tag om toppen och botten. Böj och låt sparrisen gå av. Det du håller i handen som har toppen är vad du ska steka och äta

Vin

I det här fallet vill vi ha ett lättare vin och som lyfter örterna i maten. Parmesanen och smöret talar för ett lätt ekat vin, om du gillar det. Men tipset vi ger är ett Piemonte, Barbera, 2007 (artikelnr: 72782), 119 kr. Den har en bärig och frisk ton av färska örter och även lite anis, som bryter fint mot det feta i maten. Den ligger i sig själv på den högre skala av fruktsyra, men är jämn i temperantet när det kommer till strävhet och fyllighet.

2 trackbacks/pingbacks

  1. Chokladkryddad kyckling – Skeda med oss
  2. Paprikakyckling – Skeda med oss

Kommentarer är stängda.