Chokladkryddad kyckling

Ugnsstekt kyckling, glaserad med balsamicoglaze. Kycklingen kryddas med 70-procentig riven choklad. Serveras med en risotto och på bädd av ärt- och spenatpuré.

En stor del av vårt matintresse tar sin början i en genuin kärlek till att hitta passande smakkombinationer. Gärna med ovanliga och flera parkopplingar. Smaker som bidrar till varandras säregenskaper.

I den här rätten kombineras sälta, beska, syrlighet och sötma i en famn av feta och dämpade toner. Vi bjuder på ugnsstekt kyckling, glaserad med balsamicoglaze. Kycklingen “kryddas” därefter med riven 70-procentig choklad. Serveras med en risotto och på en bädd av ärt- och spenatpuré. I glaset rekommenderar vi ett Pinot Nero.

Vin

Vi köpte Le Cupole di Trinoro 2016 via Systembolaget för snart ett år sedan. Vi blev genast förälskade i de kraftiga tonerna av röda bär; körsbär och hallon. En fin textur som fångar upp risotton på ett bra sätt och med sin kraftiga kropp som bjuder in chokladen, kycklingen och balsamico, utan att bli allt för blygsam eller för den delen höja de syrliga inslagen i maten. I dag hittar vi inte flaskan i beställningssortimentet, men vi finner det på olika vin-sökningssidor. Så klicka här och kolla efter!

Recept

Risotto-recept finner du här – använd gärna kycklingfond! Blanda i gröna ärtor.

4 personer

Använd 2 kycklingbröst eller 1 kycklinglår/person med skinn på! Gärna majskyckling. Rätten i sig är ganska mäktig och därför kan kycklingen serveras i mindre portion.

Börja med att göra ärt- och spenatpurén
500g frysta ärtor
120g färsk spenat
25g smör
Grädde
Salt

Koka ärtorna i högst 2 minuter.
Blanchera spenaten (doppa den i kokande vatten med salt) i högst 20 sekunder.
Lägg i en blender och mixa ihop ärtorna och spenaten tillsammans med smör och någon nypa salt. Späd ut med grädde.

Sila purén i en finmaskig sil.

Kycklingen steg 1
Snitta kycklingens skinn i ett rutmönster och torka av vätskan. Låt vila medan du gör glazen.

Påbörja risotton

Balsamicoglaze
1/2 dl japansk soja
1/2 dl balsamvinäger
2 vitlöksklyftor som pressas eller rivs
1 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
2 msk flytande honung

Koka alla ingredienser i en kastrull och reducera till hälften.

Kyckling steg 2
Stek kycklingen som du har glaserat lätt i en stekpanna för att få till en fin yta på skinnet. Glasera kycklingen ytterligare en gång och stek därefter kycklingen färdig i ugnen: stek långsamt till rätt innertemperatur om cirka 72°C (82°C innertemperatur vid benet) i ugnen på 125-175°C .

Uppläggningen: värm på purén. Ha purén som en bädd och lägg därefter på risotto och därefter kycklingen i skivor.

Nu till favoriten: riv över 70-procentig choklad. Servera!