Det är få tomatsalsor som vi uppskattar så mycket som Pebre. I sydamerikanska länder serveras den såväl till lunch som till middag; till bröd, till kött, till fisk och till fågel. De olika länderna på kontinenten har sin egen variant på salsan för att kalla den för sin egen.
Beställer du Pebre i Argentina får du en mildare salsa – utan chili – och behöver beställa den ”con Aji”, alltså med chili, om du vill ha den hetare varianten. I Chile är det en självklarhet att få den med chili i.
Eftersom den är så mångsidig på lunch- eller middagsbordet så vill vi att dela med oss av vårt favoritrecept till dig att sätta smak på maten eller lunchsmörgåsen med!
Recept
Tips: Om du är känslig för syra i maten så kan du hälla 15 g strösocker över löken som du har delat på mitten. Sedan sköljer du löken med varmt vatten.
1 sats Pebre 5 msk olivojla 2 finhackade lökar 2 krukor koriander 6 finhackade plommontomater 4 finhackade chilifrukter 2 msk vitvinsvinäger 2 pressade citroner 2 tsk kummin 2 tsk salt | Se till att hacka ingredienserna i jämnstora tärningar. Blanda alltsammans i olivoljan och lägg i finhackad koriander. Ha i den pressade citronen, vitvinsvinägern och chilin. Låt det stå och dra i en kvart. Strö över kummin och smaka eventuellt av med svartpeppar och salt. Låt gärna pebren stå och dra i kylen över dagen, om du vill ha den till middagen. |