Meatball Sub

Meatball sub har sitt ursprung i USA där italienska immigranter tog en bit av sin matkultur och la i en smörgås. Traditionella svenska köttbullemackor med rödbetssallad i all ära, men de kan inte mäta sig med denna smörgås!

Köttbullarna ska gärna ha en blandning av kalv, nöt och fläsk och färsen ska ha rikligt med örter och persilja i sig. Grovriven parmesan är också ett gott tillskott i färsen.

Vi utgick från ett tidigare köttbullerecept med minimozzarella i, fast med
blandfärs denna gång. Tomatsås är enkel att göra och beroende på hur mycket kärlek du lägger ner i den kan den vara allt från god till fantastisk.

Recept

Tomatsås
Fräs 3-4 skivade vitlökar och en liten finhackad gul lök i olja.
Tillsätt en nypa salt och 2 tsk vardera av torkad basilika och oregano,
en liten nypa av spiskummin är också gott.

Slå på 2 burkar finkrossade tomater och låt sjuda under lock.
Vi valde att tillsätta stekskyn från köttbullarna och lite marmite
för mer umami.

När det sjudit en sådär en timme tar du av locket och låter den reduceras lite så den inte är för blöt.

Sedan är det bara att smaka av.

När du är nöjd monterar du smörgåsen. Skär upp brödet och lägg
i så många köttbullar som plats, skeda över tomatsås och toppa med riven mozzarella.

Grilla i ugnen på högsta temperatur tills osten smält och fått fin färg
(i det här skedet är det viktigt att sekundbevaka smörgåsen så den inte bränns).