Dold kärlek

[Läses på Ranelidska]

Ansenliga moln liknande kärlekens köttsliga lustar. Med själ vit som snö och syndig som en 5-åring med kakburken gömd bakom sin rygg. En sås söt som ett oändligt sommarlov, likt den du upplevde som tolvåring. Det är vad detta är. En talrik föda – varken mer eller mindre. Ändå en talrik lycka!

Köttbullar med gömd mozzarella i tomatsås. I glaset? En Dolcetto från Piedmont.

Vin

Dolcetto, Poderi Cellario Dogliani Cornole, 2017. Högst oklart hur den hamnade i vinkylen. Emellertid bidrar den med att balansera den söta tomatsåsen. Sina lakritstoner bryter fint. De röda och mörka bären, björnbär och körsbär, lyfte den lätta syran i rätten något. Jämna tanniner. Det här är ett ofärdigt vin, enligt oss. Det kan mycket väl få ligga till sig i något år till.

Recept

5 portioner (14-16 köttbullar)

400 g salsicciafärs
500 g nötfärs
1 fp minimozzarella (14-16 i en fp)
2 ägg
2 fp passerade tomater á 3 dl
1 dl ströbröd
1 kruka hackad persilja
1 msk oxfond
1 gul lök
2 vitlökar
Salt
Peppar
Oregano

Hacka lök och vitlök och fräs i en kastrull. Ta ungefär hälften av den stekta löken och blanda med de båda köttfärserna, ströbröd, ägg, fond och ¾ av persiljan och lite nymald svartpeppar.

Häll de passerade tomaterna över resten av den stekta löken i kastrullen, tillsätt 2 tsk oregano och koka upp.

Platta ut en köttfärsbiff i handen som mäter ungefär 5 cm i diameter och 1 cm i tjocklek. Lägg mozzarellaosten i mitten och slut biffen om osten så det blir till en köttbulle.

Rulla köttbullenförsiktigt i händerna för att foga samman köttbullen.

Bryn köttbullarna försiktigt i smör och lägg i en ugnsfast form. Om du vill kan du sila av stekflottet och tillsätta lite i tomatsåsen för smakens skull.

Smaka av tomatsåsen med salt och peppar och häll sedan över köttbullarna.

Ställ sedan in i ugnen på 150°C och tillaga tills köttbullarna har en innertemperatur om 70°C.

Servera köttbullarna med färsk pasta och hyvlad parmesan. Garnera med persilja.