Subs-bröd

Detta recept resulterar i ett bröd väldigt likt det som Subway använder till att göra sina smörgåsar. Smörgåsar är precis vad vi skall använda brödet till men först skall vi baka det.

Recept

5 dl ljummet vatten
1 msk socker
1 ½ tsk salt
1 tsk torrjäst
4 msk olivolja
7-8 dl Vetemjöl

Gör såhär
Blanda socker, salt, jäst och någon matsked mjöl i en bunke. Tillsätt ungefär 1 dl av det ljumna vattnet och låt stå cirka 10 minuter så jästen väcks.

När degvätskan börjat bubbla lite tillsätter du resten av vattnet samt oljan. Härifrån använder du med fördel en ”degblandare” men självklart
går det att göra brödet för hand. Tillsätt mjölet pö om pö och blanda in i degen.

Ha så pass mycket mjöl i degen att den släpper från bunkens kanter, men det är okej om den fastnar lite i botten. Låt degblandaren gå i 8-10 minuter.

Ta ut degen på ett lätt mjölat bord och baka den lite för hand tills den är mjuk och fin, den skall vara precis så ”torr” så den inte fastnar i fingrarna.

Forma degen till en boll och lägg tillbaka i bunken.

Låt jäsa täckt med en duk i ungefär en timme eller tills en blivit dubbelt så stor.

Dela degen i 4 jämnstora bitar och rulla till en avlång degrulle ungefär 20-25 cm lång. Lägg bröden med 4-5 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under en duk ungefär en timme eller till dubbla storleken.

Baka brödet i 200°C i 20-25 minuter.

Låt svalna.