Viltmiddag efter vild vecka

Per Morberg säger att alla känner en jägare. Alla gör inte det, men vi har ändå turen att göra det. Flera stycken! Ur frysen gräver vi fram en rejäl laddning med älgkött. Bland påsarna hittar vi älgfärs. Mickes kollegor och vänner har den tacksamma vanan att dela med sig efter jakten. Ofta i utbyte mot vintips eller kanske en middag.

I kväll bjuder vi på älgjärpar med gurksås och pressad potatis. Vilken avslutning på en annars vild vecka! Vintips finner du längst ner!

Recept

4 personer

Järpar
600 g älgfärs
½ gul lök
1 msk torkad rosmarin
1 msk enbär
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 msk oxfond
salt och peppar

Gurksås
3 inlagda saltgurka
3 dl grädde
några korn enbär
salt och peppar

Vispa ihop mjölk och ägg. Tillsätt ströbröd. Låt svälla. Bryn löken tillsammans med mortlar rosmarin och enbär.

Blanda ingredienserna till järparna i en skål och forma järpar. Stek dem sedan i rikligt med smör!

Finhacka saltgurka. Häll i grädde i pannan, som du har stekt järparna i (behåll därför stekskyn). Koka upp grädden. Tillsätt den hackade saltgurkan och några krossade enbär, efter smak.

Serveringsalternativ: Pressad potatis och gärna lite lingon.

Vin

Till vilt vill vi ha ett vin med den tyngre strävheten. Enbär och rosmarin ska gifta sig med en högre andel syra. Gräddigheten i såsen behöver en mjuk och rund smak. Vi landar i Italien och i Venetien. Det får bli ett Amarone. Bolla Le Poiane (artikelnr 70215), Amarone della Valpolicella Classico, 256 kr. Med mörka toner av körsbär och med inslag av fat får vi den mogna och runda smaken vi är ute efter. Enkelheten av kryddor i maten gifter sig med vinets chokladtoner och en ton av tobak.