Spenat- och fetaostpiroger

Det är uppenbarligen inte bara måndagar som kan kännas lite utmanande. Grundidén vi hade var att laga till en riktigt god spenat- och fetaostpaj. En matig paj som är en av våra favoriter på middagsbordet. Men så kom verkligheten. Varför skulle förseningar i kollektivtrafiken och överdrivet lång kö i handeln inte drabba just oss – liksom alla andra, när det som minst av allt finns tålamod för det!?

Det blev ett snabbt omfall. Det fick bli piroger med spenat och fetaost till middag. Det hela tog inte mer än 40 minuter, från att knåda degen tills att pirogerna serverades.

Du kan använda vilken fyllnad du vill i pirogerna och därför fokuserar vi på degen. Vi fördelade en påse babyspenat (65g) och två fetaostblock (300g) med lite peppar över i våra.

Vintips hittar du lite längre ner!

Degreceptet är ursprungligen recept på empanadas-deg, chilenska piroger.

Recept

5 piroger

280 g vetemjöl
1 äggula
1,5 dl vitt vin/matlagningsvin
2 msk olivolja
1 tsk saltVärm vitvinet med saltet som du
löser upp på låg temperatur.
Häll upp mjölet i en skål eller på
ett bakbord. Gör en grop i mjölet.
Lägg i äggulan, oljan och
den varma vitvinsblandningen.
Knåda ordentligt tills att degen är
slät och något lätt elastisk.

Baka ut assiettstora cirklar som är
cirka 0,5 cm tjocka.

Fyll pirogerna. pensla kanterna
med lite vatten och vik pirogen
på mitten. Nyp kanterna tätt.

Pensla med en äggula.
grädda i mitten av ugnen
på 175-180°C tills pirogerna
är gyllenbruna.

Tips: Om du vill ha i köttfärssås och få en lite matigare pirog, se då till att blanda i någon matsked vetemjöl för att binda vätskan ordentligt.

Vin

Med sältan från fetaosten, den fylliga degen och spenaten som blir som en bas i smakerna kan allt bli mer rätt med champagne! Vi rekommenderar Vve Fourny & Fils, en Blanc de Blancs Brut Premier Cru (artikelnr: 2739), 319 kr. Denna prisvärda skumpa har en frisk smak av gröna äpplen, ljust bröd och citron. Den är syrlig och passar också utmärkt till fisk och skaldjur. Den passar också utmärkt när du behöver en liten spark i vardagen. Micke insisterar på att dricka den om han tvunget behöver städa.