Tacos med lax – post gym

Laxtacos med pebre, paprika, sockerärtor, mango och kapris. Serveras med reducerad morotspuré.
Laxtacos med pebre, paprika, sockerärtor, mango och kapris. Serveras med reducerad morotspuré och gräddfil.

Hela Sverige tycks vara ett vinterland. Grannskapets barn åker pulka obrydda medan deras föräldrar släpar barn, pulka, matkassar och sin ihärdighet tillbaka hem.

Vi släpar på våra tunga kroppar efter ännu ett gympass med personbästa(!). Magen kurrar högt och tröttheten är enorm. Det får bli något enkelt, men mättande och som är rik på proteiner, goda fetter och lagom sötma.

I kväll bjuder vi in till laxtacos med pebre, paprika, sockerärtor, mango och kapris. Serveras med reducerad morotspuré och gräddfil. I glaset rekommenderar vi en fruktig Riesling.

Vin

Rätten har såväl söta som salta djup och en viss syra. Texturen behöver något som inte vill ta över maten, men inte heller göra den blaskig i munnen. Vi rekommenderar Hunter’s Riesling, från Nya Zeeland (artikelnr: 2480), 93 kr. I glaset kommer du att finna friska och fruktiga toner. Persika, nymogna nektariner, zestad lime och Granny Smith-äpplen på en bädd av något som vi bäst beskriver som sommargrönt, men som Systembolaget vill tillskriva “örter”. Du får avgöra!

Recept

2 portioner (beräknat på laxen)

Recept på Pebre (tomatsalsan) hittar du på denna sida! (addera gärna persilja för en piggare smak)

2 laxfiléer á 140 g
Mjöl
Ägg
Panko
Chiliflakes

Gul och röd paprika
Avokado
Mango
Sockerärtor
Kapris

Morot
Smör (10 procent av morötternas torrvikt)
Mjölk
Timjan
Honung
½ tsk bikarbonat / 200 g morötter

Tärna paprikan och mangon i kuber. Paprikan till små, medan mangon är i centimetertjocka kuber.

Sockerärtorna skärs i lagom tunna strimlor. Du ska fortfarande känna att det är en knaprig grönsak när du äter. Så anpassa tjockleken efter munhålan.

Kapris låter du vara som den är och avokadon skär du upp till serveringen.

Reducerad morotspuré

Koka morötterna omsorgsfullt, för att behålla färg och smak! Vi använder sous vide och låter morötterna värmas i badet tillsammans med smör i 55 minuter på 85°C.

Mixa morötterna till en puré. Späd med lite mjölk. Blandningen ska ge slöjor, när du rör runt med en visp och behålla den formen. Blanda i timjan efter smak. Rör ner någon matsked honung och smaka av. Det ska vara en påtaglig smak av morot och honungen ska ligga fram på tungspetsen och komplettera moroten som ligger bak på tungan.

Sila av blandningen genom en finmaskig sil ner i en stekpanna. Rör ner bikarbonaten och börja värma på medelhög värme. När det börjar småputtra höjer du värmen hastigt och rör om blandningen. Reducera purén till en kräm. Vid det här laget har också bikarbonaten hjälpt till med att tvinga ut sockret i moroten och har gjort den något sötare och med mer påtaglig morotssmak.

Lax till tacos

Skär laxfiléerna över fibrerna i cirka 3 cm breda bitar.

Panera bitarna. Först i mjöl, därefter i ett uppvispat ägg och sedan i panko som du har blandat chiliflakes i.

Stek på medelhög värme tills dess att varje sida är gyllenbrun.

1 trackback/pingback

  1. Fest med Pintxos – Skeda med oss

Kommentarer är stängda.