Fest med Pintxos

Pintxos - perfekt för mingel Pintxos övre raden fr v. : Gambas picante; färskost med halstrad tonfisk, fläder- och citronkonfekt och myntaolja; Rödbetsskum med chèvre, rostad morotspuré och valnötsflingor. nedre raden fr v.: Palsternackspuré, renfilé, stekta kantareller och lingonskum; Rosmarinaioli med lammfilé; Crème double med halstrad pilgrimsmussla och gravad äggula.
Pintxos övre raden fr v. : Gambas picante; färskost med halstrad tonfisk, fläder- och citronkonfekt och myntaolja; Rödbetsskum med chèvre, rostad morotspuré och valnötsflingor. nedre raden fr v.: Palsternackspuré, renfilé, stekta kantareller och lingonskum; Rosmarinaioli med lammfilé; Crème double med halstrad pilgrimsmussla och gravad äggula. Servera med öl, cava, vitlökssmör med bröd, spanska ostar och korvar!

Att bjuda in till middag är inte detsamma som att bjuda in till fest. En fest lever bortom samtalen som är bundna till ett matbord. Festen får syre av att dina gäster kan röra sig fritt och känna sig välkomna, varhelst samtalet än äger rum i hemmet. För att skapa den här känslan bjuder vi gärna på mat som går att lägga upp på en assiett. I glasen får drycken komplettera maten, samtalen och atmosfären.

Pintxos, den baskiska plockmaten, är utmärkta till festen! Komplettera med smakrika ostar, charkuterier och låt dryck från Katalonien bli naturliga andningspauser i samtalen

Den här artikeln och tre utvalda pintxos publicerades i marsnumret 2019 av gratistidningen QX. Skedamedoss.se publicerar alla recepten.

Vin / Öl

Vi serverar Raventós i Blanc, Cava (199-2300 kr, beroende på årgång och tillgång). En brödig, nötig och nougatbetonad ädelsten. Raventós är familjeägt sedan slutet av 1400-talet och har en historia med cava sedan 1872. Man kan lugnt säga att grundaren Joseph Raventós Fatjo är cavans anfader. Finns i Systembolagets beställningssortiment.

Öl serveras också: Ale, La Bella Lola (nr 1252), 24.90 kr, bidrar med en fyllighet och tydlig beska. Den ljusa lagern Daura Damm (nr 1532), 17 kr, bidrar med ett jämnare temperament och en mer bekant ton av ljust bröd och honung.

Recept

Brödskivornas tjocklek är 2-3 cm.

Den norrländska: Gör en puré på palsternacka och smör (12 % av palsternackans vikt) som du spär ut med grädde till önskad konsistens. Smaka av med salt. Stek renfilén till en innertemperatur om 52°C med peppar och salt. Kantarellerna smörsteks. 250 g frysta lingon (bidrar till syra) kokas med 1 tsk socker och mixas och silas sedan av inför uppläggning.

Crème double med pilgrimsmussla och gravad äggula: Reducera grädde till hälften. Grädden får en nougatton som går utmärkt ihop med den halstrade pilgrimsmusslan som saltas lätt och steks i smör i en minut på vardera sida.

Den gravade äggula tar fyra dagar att göra: 1 äggula läggs på en bädd av och täcks med lika delar socker som salt (1/2 dl). Låt vila i kylen under fyra dagar och baka sedan i ugnen på 85°C i två timmar. Riv över pilgrimsmusslan vid servering.

Halstrad tonfisk med fläder och mynta: På en bädd av färskost lägger du skivor av halstrad tonfisk. Lägg över små kuber av fläderblomstärningar; under omrörning sjuder du (tre min) 400 ml fläderblomssaft med 100 g florsocker och 7 g Agar Agar. Låt blandningen stelna i en form och skär sedan upp önskade bitar. Överst droppas myntaoljan; blancherade myntablad från två krukor som sedan mixas med olivolja.

Gambas Picante: Stek MSC-märkta räkor i salsan; Ta en gjutjärnspanna eller gjutgärnskastrull och bränn urkärnade plommontomater tillsammans med chilipeppar och gul lök. Mortla ingredienserna med limesaft.

Lammfilé och rosmarinaioli: Vi använder ICA:s recept för aioli och tillsätter en kruka rosmarin. Lammet steks till en innertemperatur om 64°C för att få till en en fin rosa kärna. Krydda rikligt med salt och peppar.

Rödbetsskum med chèvre, reducerad morotspuré och valnötsflingor:
Recept på morotspurén finner du här
Tillred rödbetsjuice eller köp färdig råsaft. Blanda med ungefär 10% mjölk (av blötvikten). Mixa med stavmixer tillsammans med sojalecitinpulver 6-8g/L vätska. När du har mixar väl skapar du ett hålrum med stavmixern vid ytan för att få till ett skum. Avskilj skummet från vätskan och fortsätt tills att du har fått önskad mängd skum. Skummet kan du frysa och skeda upp. Lägg på chèvre och spritsa ut en rund klick med morotspurén. Riv över valnöt.