Skum kyckling

Pasta, stekt kyckling, pancetta och basilikaskum.
Pasta, stekt kyckling, pancetta och basilikaskum.

Skulle helgen alls komma? Skulle snökaoset (i Stockholm!) hindra oss från att orka laga mat över huvud taget? Så många frågor och så många lyxproblem! Vi landade i alla fall i att vi behöver laga något snabbt och som vi kan mysa upp med i soffan (för så okultiverade är vi)!

Vi bjuder på enkelheten i köppasta, stekt kycklingfilé, pancetta och basilikaskum. I glaset rekommenderar vi något ungt och friskt från Italien: gärna ett Verdicchio.

Vin

Casal di Serra Classico Superiore (artikelnr 12419), 99 kr, bär inga kontigheter. Det är ett rätt fram fruktigt och fräscht vin som passar både rätten och vardagen. Vi hittar friskt citrus, päron och plommon av den söta gula sorten. Fruktsyran balanserar det salta och feta i maten.

Recept

2 portioner

1 fp färskpasta med tortellini: ricotta och basilika
2 krukor basilika
Tillräckligt med tärnad pancetta (ta tills du skäms)
2 kycklingfiléer
Olivolja
Salt
Peppar
Torrt vitt vin
25 g rumsvarmt smör
Parmesan
Lecithinpulver (c:a 1,25 procent av vätskans vikt)

Pastan kokar du enligt instruktion på förpackningen.
Kycklingen steks med salt och peppar, tills att den är klar.
Pancetta steks även den till önskad stekyta.
Riv parmesan över pastan och kycklingen – snåla inte!


Basilikaskum

Blanchera basilikabladen. Detta gör att färgen bibehålls.

Lägg i blad i en mixer och häll över torrt vitt vin tillsammans med olivolja så att det precis täcker bladen. Lägg i smöret. Strö över peppar med två kvarnvarv och mixa till slät mix.

Ta i lacithinpulver och mixa med stavmixer. Det måste blandas ordentligt! När det har blandats ett tag, luta staven för att bilda skum i hålrummet som bildas mellan vätskans yta och mixerhuvudet. Lägg skum i separat skål.

Kyl med fördel tills dess att det är dags att lägga upp maten och skummet ovanpå!