Smørrebrød på vårt vis

Dansken kan få vilken maträtt som helst att bli till smörrebröd med hjälp av en rågbrödskiva. Så vi testade! Och visst gick det. Vi grundade med en rågbrödsskiva per rätt och byggde utifrån det; en med fisk, en med fläskkött och en vegetarisk. Fira in hösten med kombinationen öl och vår smörrebrödsmeny!

Inlägget publicerades i septembernumret av Tidningen QX

Vi börjar med en traditionell stekt panerad rödspätta med remuladsås. Vänd rödspättafilén i ordningen: mjöl, ägg och ströbröd. Stek sedan filén på medelhög värme. Remuladsåsen rör du snabbt ihop med 2 dl majonnäs, 4-5 tsk bostongurka och 1 msk hackad kapris. Curryn tillsätter du i omgångar och efter behag.

Dryck: Aufschneider, veteöl/ hopfenweizen (Nr 1335), 29:90 kr. Öltypen är något beskare än andra veteöl. Humlearomerna är påtagliga, även om humlen undviker att gå över gränsen och bli för besk. Ljust bröd, viss ton av banan, citron och honung finner vi i denna.

Därefter dukar vi fram fireball-glaserad fläskfilé med coleslaw. Glazen: Blanda 1 dl av den tonårssyndiga whisky-likören med: 1 dl ketchup, 1 tsk lökpulver, 2 tsk muscovadosocker och 0,5 tsk cayennepeppar i en kastrull. Låt glazen koka upp och låt den sedan sjuda i några minuter. Fläskfilén bryner du i en stekpanna. Låt den sedan steka klart i ugnen på 175°C och till en innertemperatur om 66°C. Pensla filén med glaze i omgångar medan den steker i ugnen. Coleslaw blandar du till genom att blanda 1 rivet äpple, 1 riven morot och ¼ rivet vitkålshuvud med: 2 dl Crème fraîche, 1 dl majonnäs, 2 tsk dijonsenap, 1 nypa socker och 1 nypa salt samt ett vrid med pepparkvarnen.

Dryck: Landsort lagar (Nr 1466), 29:30 kr. En klassisk lager med övervägande beska och fyllighet. Svag sötma i eftersmaken som dras med i tåget av honung, örter, apelsin och rågbröd.

Vi avslutar med en favorit! Vegetariskt smörrebröd: ugnsbakade jordärtskockor, smörstekta kantareller, brynt smör, hasselnötter, strimlade sockerärtor, sojabönor och rotfruktschips. Värm, skala och baka jordärtskockorna i ugnen på 200°C i cirka en timme. När det är dags att servera bryns smöret och blandas med rostade hasselnötter. Pensla jordärtskockorna med det brynta smöret och lägg på det övriga pålägget.

Dryck: Engelbräu (Nr 1452), 19:90 kr. Även detta en klassisk lageröl. Okomplicerad med maltig smak. Ljust bröd, honung, beska örter och citronzest.