Fiskburgare – En upprättelse

Vi är båda uppväxta på 90-talet. Som ni flesta vet var den svenska matkulturen helt annorlunda då jämfört med nu. Det var något torftigare; de kommunala skolornas “matkultur” eller avsaknad därav, snarare. Vi beslutade oss för att ge fiskburgaren upprättelse. I glaset föreslår vi mellanmjölk!

Rätter som påminde om snabbmat och magiska besök på Clock var det som skänkte barnen glädje. Något som ofta serverades på de kommunala skolornas fiskdagar var fiskburgare. Så nära skräpmaten som det gick att komma!

Burgarna serverades oftast med bröd, potatismos och riven morot och någon dressing på gräddfil. Skulle vi äta detta idag? Njae inte om det är som vi minns tillbaka på det, men dagens rätt blev en upprättelse och en påminnelse om då!

Recept

Vi panerade lubbfilé, i mjöl, ägg och ströbröd. Filéerna stekte sedan gyllenbrunt i smör och serverades som burgare. Med en hemmagjord dressing, lite picklad rödlök och räkor så kan även en fiskburgare sätta guldkant på tillvaron.

Dressingen
Bland ihop och låt dra:
3 dl creme fraiche
Ungefär en kruka hackad dill
3-4 msk majonäs
Lite citronzest och några droppar citronsaft
En nypa salt och lite svartpeppar