Rotfruktspytt & Dijongrädde

Svensk husman är sällan fel. I all enkelhet ställde sig Alex och tärnade rotfrukterna och vispade ihop en senapsgrädde. I kylen hade vi chorizo som väntat på att bli använd. En veckotopp under en lillördag behöver inte vara mer komplicerat än såhär.

Vi serverar en rotfruktspytt med sotad lök och Chorizo. I glaset föreslår vi en riktigt bra pilsner.

Öl

Toppa pytten med en humlebetonad pilsner, på tjeckisk stil, från Nils Oscar; Södermalmspilsner (Nr 89227), 26.50 kr. Klara ljusa toner av såväl honung som citrus. Ger en behaglig fyllighet i munnen och kommer troligen att bli en semesterfavorit till den enkla sommarlunchen.

Recept

(4 serveringar)

500g fast potatis
300g palsternacka
300g morötter
1 påste steklök á 250g
3 dl grädde
8 st Chorizo
Dijonsenap
1 kvist timjan
3 vitlöksklyftor
Salt och peppar (vi använde Santa Marias ”five peppers”)
Smör att steka i

Pytt: Skala och tärna rotfrukterna i kuber om 1-1,5 cm. Är morötterna smala kan de med fördel slantas för att få olika former i pytten.

Ha ner rotfrukten i en kastrull med vatten och tillsätt vitlökarna som du klämmer till för att få en rundare och mer markant ton av vitlök.

Koka rotfrukterna någon minut eller två (detta endast för att vi inte vill ha dem råstekta). Se till att de behåller sitt tuggmotstånd. En nagel ska med lätthet, men inte allt för lätt, bryta in i rotfrukten.

Häll sedan rotfrukterna i ett durkslag och låt svalna.

Skala och halvera steklöken och sota dem ordentligt i en stekpanna.
Lägg löken åt sidan.

Hetta upp en stor stekpanna med smör och en timjankvist. Stek rotfrukten kort på hög värme så den får färg utan att bli för mycket tillagad. Smaka av med salt och peppar.

Ha i den sotade löken och rör om.

Dijongrädde: Vispa grädde med dijonsenap tills det blir riktigt fluffig. 1 stor tesked dijonsenap per dl grädde är ett bra riktmärke.

Grilla eller stek Chorizo eller annan korv. Servera med pytten och senapsgrädde.