Kycklinglycka – marinaden!

När vi går om varandra i tid brukar en lapp ofta finnas på bordet (oftast när Alex har möjlighet) med raden: ”Det finns mat att värma /Kyss”. Så var det även denna gång, när Alex jobbade natt och åkte till jobbet innan Micke hade hunnit komma hem.

I kylen låg tre kycklinglår med en god sötstark marinad som vi vill dela med oss av! I glaset föreslår vi ett fruktigt Sauvignon Blanc från Slovenien! Ren kärlek och ren lycka.

Vin

Slovenien är ett rätt okänt vinland för oss. Därför är detta lättillgängliga Sauvignon Blanc tacksamt att introducera oss för landet. Verus Vineyards (Nr 2720), 119 kr. Det blir en fruktig och frisk bekantskap som dröjer sig kvar i munnen. Gröna äpplen, krusbär och vinbärsblad fladdrar till gifter sig fint med det söta i kycklingens marinad. I aromerna finner vi även tropiska frukter efter att den har fått vila i glaset lite. Trevligt!

Recept

1 kg valfria kycklingdetaljer (gärna med skin)

Marinad.
0.5 dl Soja
1 msk honung
1 msk torkad koriander
2 vitlökar
1-2 tsk pir-pirisås

Blanda ingredienserna till marinaden.

Lägg kycklingen i en ugnsform och pensla med marinaden eller lägg kycklingen i en plastpåse och häll marinaden över.

Låt kycklingen stå och marinera i minst 4 timmar.

Tillaga kycklingen i ugn eller på grill till en innertemperatur om minst 80°C.

Servera med en fräsch sallad och exempelvis ris, bulgur eller couscous.

Micke serverade sig själv med ärtskott och cornflakes till kycklingen.