Livet är palt!

En av Mickes absoluta favoriter är Pitepalt! Sedan barnsben har den bastanta skogshuggarmaten varit något att längta till när så hösten kryper inpå. En laddning av receptet räcker till två personer och fyra portioner; en till middag och en till lunch. Till lunch steker du upp resterna i smör och njuter för fullt igen! Häng med till Norrbotten! I glaset ser vi gärna: mjölk; en ljus kloster-ale eller en fruktig Sauvignon Blanc från Nya Zeeland.

Vin & Öl

Det är något oortodoxt att föreslå ett vin till pitepalt. Trots det lova vi att Saint Clair (Nr 12000), 99 kr, lyckas bra med att balansera fetterna och sältan i rätten! Med sin torra och fruktiga karaktär letar sig den höga höga halten fruktsyra fram till fetterna och dämpas. Vi hittar krusbär, svartvinbärsblad och brutna kvistar i detta vin!

Ett mer vanligt alternativ (om inte mjölk) är St-Feuillien Grand Cru. Fråga systemet hur den går att beställa! St-Feuillien Grand Cru En ljus kloster-ale som balanserar bitterheten fint och har fruktiga inslag med milda humletoner. Perfekt val till pitepalt och dämpar det feta fint.

Recept

2-4 portioner (fyra serveringar)

2 kg potatis
C:a 2-3 dl vetemjöl
1-2 dl kornmjöl
1,5 tsk salt
200-300g rimmad sidfläsk eller rökt sidfläsk (Vego: stekt svamp)

Skala och finriv potatisen. Låt den rivna potatisen sedan rinna av i en finmaskig sil eller i ett durkslag.

Tärna sidfläsket.

Strö saltet över potatisen och börja blanda i mjölet i omgångar. Degen ska vara relativt fast, men ändå lite klibbig.

Dela degen i tolv degklumpar.

Med hjälp av fuktiga händer gör du en liten grop i klumpen och fyller med sidfläsk. Nyp ihop kanterna och jämna kanterna i cirkulära rörelser. Gör bullen rund och fin. Gör detta tills deg och fläsk är slut.

Koka upp en stor kastrull med vatten och lite salt.

Med en hålslev lägger du ner palten i det kokande vattnet och låter småkoka i cirka 50-60 minuter. Rör om lite så att palten inte bränner fast i kastrullens botten.

Servera med stekt fläsk, rårörda lingon, skirat smör och ännu mer smör genom en klick som för smälta på tallriken!

2 kommentarer

  1. Hej

    Vilken fin paltbild! Min släkt kommer från Piteå och jag är uppvuxen med denna delikatess. Det är gott att ha hackad purjolök som tillbehör och gärna gräddstuvad grönkål med lite ströbuljong i också. Kan jag få låta er bild till en affisch jag vill göra för en paltmiddag i vår bygdegårdsförening?

    • Hej! Vi har svarat dig via e-post och hoppas att er middag blir lyckad! Palt är bland det bästa vi vet och dina tips på tillbehör ska vi verkligen ta till oss av! /Micke och Alex

Kommentarer är stängda.