Asien-inspirerad pulled pork

Pulled pork är en av Alex favoriter. Med olika marinader finns en närmast oändlig kombination. En av de bästa är den asieninspirerade pulled porken. Med sin söta och kryddiga uppenbarelse föreslår vi ett Riesling från Nya Zeeland. Ett vin som ger fruktigheten och en behaglig sötma som inte tar över. Istället kompletterar matens söta och kryddiga toner med tryck.

Vin

Stoneleigh, Riesling från Nya Zeeland (Nr 6498), 99kr. Ett vin som ger fruktigheten och en behaglig sötma som inte tar över. Istället kompletterar matens söta och kryddiga toner med tryck. Du får ett friskt och smakriktig vin med toppande nyanser av persika, päron och solmogen honungsmelon. Bak på tungan får vi en fin syrlighet och framåt en behaglig sötma. Serveras vid cirka 8°C.

Recept

4 port

1 kg fläskkarré
1 burk Hoisinsås (200ml)
4-5 vitlökar
3-4 tsk sambal oelek
2-3 msk soja
1 röd chili
1 knippe salladslök
Sesamfrön
Maizena
Ris

Vi gjorde det här i croc-pot på low i ca sju timmar men det går också att göra i ugn (5-6 tim, 125°C) i en ugnsfast kastrull, eller en form som täcks med folie.

I en form kan du behöva tillsätta lite vatten på grund av avdunstningen, över tid.

Blanda Hoisinsås, sambal olek och soja. Häll det över fläskkarrén och placera vitlökarna runt om.

När fläskkarrén är klar lyfter du ur den ur formen och reder stekskyn med lite maizena (om det behövs). Lyft tillbaka köttet och dra isär med hjälp av två gafflar. Rör runt köttet i såsen.

Servera till kokt ris och garnera med sesamfrön, salladslök och röd chili. En tomatsallad med koriander är också gott till.