Gourmetstål:Mjukbröd

Vi är i mitten av augusti och kräft- och surströmmingsskivor är igång som allra bäst över hela Sverige. Till det bordet eller varför inte till frukosten tycker vi att du ska testa på Gourmetståls goda mjukbröd!

I deras receptbok, som följde med i köpet av gourmetstålet, fann vi det vinnande receptet!

Recept

13-16 kakor

Ett halvt paket färsk jäst (25g)
1 l mjölk
1 hg smör
1 msk salt
1 msk brödkrydda
2 dl ljus sirap
1,4-1,6 kg rågsikt
C:a 1 hg vetemjöl till utbakningen

Värm upp gourmetstålet i ugnen i cirka 60 minuter.

Smula jästen i en bunke.

Smält smöret och häll i fingervarm mjölk. Värm eller låt svalna till 37°C.

Häll lite av mjölkblandningen över jästen och blanda ut så att jästen inte klumpar sig. Häll i resten av mjölkblandningen.

Ha i övriga ingredienser i bunken och rör till en hyfsat fuktig deg.

Låt jäsa under bakduk i minst en timme.

Vid utbaket använder du mer rågsikt så att degen alltjämt är fuktig och tillräckligt fast till att dela upp i 13-16 bollar.

Täck bollarna med lite mjöl och kavla ut var och en till en rund kaka.
Avsluta gärna kavlingen med kruskavel (vi har ingen, så det fick bli släta kakor).

Lägg varje utkavlad kaka på en brödspade och skjut över kakan till stålet i ugnen. Baka i 40 sekunder på ena sidan och 15-20 sekunder på andra sidan.

För hårdbröd kan tunna kakor gräddas i strax över en minut.