Lammfärsbiff med couscous och myntayoghurt

Lammfärsbiffar med couscous, myntayoghurt och tomatsås.

Lamm är, som vi tidigare har nämnt, en favorit för oss. Köttet är en mångsidig ingrediens som är tåligt för såväl blygsamma som kraftfulla smaker.

Den här rätten, den här lammfärsbiffen med myntayoghurt och tomatsås, ligger på mittenskalan av fräscha och syrliga toner. Tomaten, yoghurten och kryddorna bidrar till syrlighet och sötma i en jämn balans. Så i glaset föreslår vi ett Alvarinho.

Vin

Vi föreslår en godbit från Portugal. Med låg sötma, hög fruktsyra och god fyllighet möter denna Alvarinho, Curtimenta (artikelnr: 96255), 259 kr, rätten väl. Frisk smak med fatkaraktär. Vi hittar inslag av gröna äpplen, toner av persika och syrlighet med arom av grapefrukt, honungsmelon och nötter.

Recept

Biffar
1 kg lammfärs
2 pressade vitlöksklyftor
2 ägg
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk
2 tsk fond vilt/kalv/ox
1 msk dolmakrydda
1 tsk salt & peppar

Gör såhär: Häll i mjölk och ströbröd i en skål, låt svälla några minuter. Tillsätt ägg, pressad vitlök, fond, dolmakrydda, salt och peppar. Blanda väl.

Rör ned lammfärsen i skålen och blanda väl med de andra ingredienserna. Forma till små biffar och stek i smör, stek antingen klara eller bryn för att sedan laga färdigt i ugn.

Couscous med grönsaker
Couscous
2 morötter
1 Aubergine
1 röd Spetspaprika
Olja till stekning

Gör såhär: Koka couscous i de antal portioner du önskar enligt instruktionen på förpackningen.

Skär aubergin i lagom stora bitar och salta väl. Dela spetspaprikan på längden och strimla sedan i cirka 1 cm breda strimlor. Klyv morötterna och strimla sedan tunt på längden. Vill du istället ha skivor går förstår det bra. Du är chef.

Fräs grönsakerna på hög värme i en matsked olja tills det blir något mjuka. Blanda sedan grönsakerna med couscousen. Annat som också är gott i är exempelvis lök eller sockerärtor.

Myntayoghurt
1 Kruka mynta
1 burk yoghurt á 500g grekisk/turkisk
Salt


Gör såhär: Mixa ner myntan i yoghurten och salta efter smak låt dra i kylskåp någon timme.

Tomatsås
1 tetra passerade/finkrossade tomater
1 tsk Dolmakrydda
Steksky från lammbiffarna

Blanda samman ingredienserna och koka upp, smaka av med salt/peppar och eventuellt dolmakrydda.