Kräma på med morotssoppa

Vi studera recept allt mer noga. En känsla av att vilja återkomma till djupen av smaker ska hittas och förädlas; smakerna ska delas här på bloggen och publiceras i kommande nummer av tidningen QX. Bloggen ska utvecklas allt mer den också.

Intill att vi har funnit vad vi letat efter i recept; smaker och djup: En krämig morotssoppa. Här serverat med schalottenlök, färskost och citronzest. Ät gärna salta kex till och ett Pinot Blanc i glaset.

Vin

Att matcha de feta och söta portionerna i soppan behöver en hög fruktsyra och en mindre ton av sötma som slår igenom i eftersmaken. Vi fick anledning att gå tillbaka i våra vinanteckningar och hitta tillbaka till en favoritdruva: Pinot Blanc. Och vart hellre än att ta oss till Alsace för att få högaltitudsvinets prägel? Turckheim Pinot Blanc Organic (artikelnr 1002), 119 kr. Påtagligt druvig smak med inslag av nyskurna päron i såväl arom som smak. nyligen mogen honungsmelon blomster och apelsinzest hittar vi också. Serveras vid cirka 8°C.

Recept

1 portion

240 g morötter
51 g smör
1 tsk bikarbonat
40 g vatten
½ Schalottenlök
Saft från en halv citron + zest
Timjan
Spiskummin
Salt
1 tsk färskost

Skala och skiva upp morätterna i stavar. Låt småkoka tills mjuka. Mixa därefter morötterna med smöret till en puré.

Använd med fördel sous vide (87°C 50 min) eller en tryckkokare 1bar (20 minuter). Syftet är att bevara såväl färg som smaker i morötterna.

Sila purén genom en finmaskig sil ner i en kastrull. Späd ut med lite vatten till en tjocklek som tillåter dig att göra slöjor i purén med en handvisp. Ha därefter i bikarbonat.

Ställ kastrullen på hög värme och rör om ständigt. Det är dags att karamellisera morotspurén. Det sker tack vara bikarbonaten som reagerar med värmen och sockret i morötterna. Morötterna börjar karamelliseras på lägre temperatur än utan bikarbonat. Detta samtidigt som reducerar purén.

När färgen i purén intensifieras är det dags att dra bort kastrullen från plattan. Fortsätt röra hela tiden!

När purén inte bubblar längre tar du i vatten för att späda till önskad konsistens. Ha i kryddorna i det här steget.

Värm på svag värme och ha i citronjuicen. Bikarbonaten reagerar ytterligare en gång och det börjar skumma lite smått. Smaka av med salt.

Löken fungerar som dekoration och en kontrast i smaken när du äter.

Skala och skär 1 lök på hälften. Doppa halvorna 30 sekunder i kokande vatten. Detta mjukar upp dem och dämpar syran i dem.

Sota halvorna i en het panna.

Skala av lökblad och välj de finaste. I en av dem tar du i färskosten – färskostbåt.

Häll upp soppan i en skål och dekorera med lök och färskosbåten. Toppa med citronzest och morot som du har skalat med en potatisskalare.