Grönsaksstubbar med torskrygg

Torskrygg med ratatouille-inspirerad stubbe. Serveras med chorizofärs och ärtskott.
Torskrygg med ratatouille-inspirerad stubbe. Serveras med chorizofärs och ärtskott.

Snart är det mars! Redan nu har koltrastarna börjat sjunga någon timme innan solen går upp i kvarteret där vi bor. Det är vår på gång! En annan uppsida är också att det är löning i dag. Då bjuder vi på lite extra läckert på tallriken och i glaset!

Torskrygg med grönsaksstubbe som har inspirerats av en ratatouille. Till det serveras färska ärtskott och hårdstekt chorizofärs (Veg: rosta grönkål med starka kryddor och färsk chili) . I glaset hällde vi upp en Syrah.

Vin

Möt tomaterna, salta toner och en önskan om att känna kryddigheten till den delikata fisken med Syrah från Keermont, Stellenbosch i Sydafrika (2012). Vi köpte den får något år sedan genom internethandeln. Den kostar omkring 300 kr och finns fortfarande att få tag på. Du får en härlig lager-på-lager-känsla av kryddighet i form av peppar, mörka bär såsom svarta vinbär, skogsbär och mörka körsbär, med en rökig ton i slutet. Låter du den luftas länge kommer också röda äpplen och plommon fram – som finns, men som inte är lika framträdande som den övriga tonerna. Den är fyllig och generös och skulle fungera utmärkt till lamm också!

Recept

2 personer

Cirka 250g torskrygg med skinn/person.
Färs från 2 chorizokorvar. (Veg: rosta grönkål med starka kryddor och färsk chili)
Ärtskott.

Grönsakstubbar:
½ Zucchini
½ Aubergine
½ Citron
1 Gulbeta
1 Polkabeta

4 tomater
2 vitlöksklyftor
1 kruka salvia

Cayennepeppar
Olivolja
Smör
Socker
Timjan
Salt och peppar

Med en mandolin eller vass kniv hyvlar/skär du zucchini, aubergine och betorna.
Lägg auberginen i en bytta med salt mellan varje lager och pressa över en halv citron.

Zucchinin blancheras i lätt saltat vatten. Inte mer än 1 minut!
Betorna kokas tills att du utan större tryck får in en nagel (de ska inte vara genomkokta!). Låt skivorna svalna spridda över hushållspapper.

Skala, kärna ur och skär tomaterna bitar. (Du skalar tomat genom att först skära ett kryss i botten på tomaten och lägger den i kokande vatten i 1 minut. Skalet lossnar väldigt lätt nu).

Skär vitlöksklyftorna i skivor och värm på medeltemperatur i en stekpanna. När det börjar pyra från pannan tar du i tomaterna och låter allt puttra tills det blir en tjock tomatsås (under periodvis omrörning). Ha därefter i salvia, cayennepeppar, timjan, peppar, socker och smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 220°C.

Lägg bakplåtspapper på en plåt.

Ta en dessertring och klä botten med några skivor betor. Lägg en tesked tomatsås över och lägg betor, aubergine och zucchini om lott i en cirkel. Lägg över mer tomatsås. Repetera detta i tre lager totalt. Gör om samma procedur för den andra stubben.

Lägg små snibbar med smör på stubbarna och tillaga i ugnen under 15 minuter.

Stek fisken i en panna på medeltemperatur i 3 minuter. Ha i rikligt med smör. Stek tills att skinnsidan har fått en fin brun färg. Fortsätt tillagningen i ugnen (där du redan tillagar grönsaksstubbarna) i cirka 5-7 minuter (till en innertemperatur om 54-56°C).

Stek chorizofärsen.

Grunda tallriken med ärtskott och grönsaksstubben. Därefter lägger du på fisken på stubben och strör chorizokorven ovanpå och omkring alltsammans.