Chèvre chaud och portabello

Chèvre med portabello och riven valnöt på en bädd av rödbetspuré och honung.
Chèvre chaud med portabello och riven valnöt på en bädd av rödbetspuré och honung.

Smaklökarna behöver ibland något klassiskt och bekant. Nästan något klichéartat. Så känner vi. Inte för att det är något dåligt med det, men för att det är så enkelt och förutsägbart. Vi behöver inte fundera så mycket över smakerna för de sitter där de ska. Fokuset kan ligga helt på sällskapet istället.

I kväll bjuder vi in till Chèvre chaud med portabello och riven valnöt på en bädd av rödbetspuré och honung. Det är ren kärlek där samtalen kring middagsbordet kan vila i en trygg och välbekant smakbild till några fina klunkar av ett chenin blanc.

Vin

Vi rekommenderar att Chenin Blanc, från Sydafrikas RAATS (artikelnr: 92806), 250 kr. Den gör chèvren rättvis och fångar med lätthet upp såväl honungen som rödbetspurén. En match, i all enkelhet.

Recept

4 portioner

Vid serveringen grundar du med rödbetspurén och river över en valnöt/svamp. Ringla lite flytande honung och servera!

4 portabellosvampar som du skalar och gröper ur.

Svampens ”hatt” ligger med underdelen uppåt. Lägg därefter i en skiva chèvre i varje svamp. Gratinera i ugnen på 225°C tills dess att osten har fått en fin gyllenbrun färg.

Rödbetspuré
500 g rödbetor
25 g smör
Grädde

Efter det att rödbetorna har skalats och kokats (eller sous vide 85°C, 55 minuter): mixa dem släta.

Lägg i smöret i den varma mixen och späd ut med grädde till önskad konsistent.