Drömmen: Vaniljcheesecake med bär

Vi är många som har en extra söt tand. Micke allra mest i den här lilla familjen. Det är till och med så att han portionerar sin mat för att få plats med efterrätt på familjemiddagarna. Hans svärmor informerar innan sittningen om vilken typ av efterrätt det blir, av just den här anledningen.

Det är kärlek i varje sötsak! Så även i denna cheesecake. En glassliknande efterrätt som lirar bäst med bär och en syrlig hallonsås till. Till denna serveras gärna en Sauternes.

Vin

Från Bordeaux, Sauternes får vi denna gyllene guldklimp, Brumes (artikelnr: 99136), 129 kr. Smaklökarna dansar runt med vaniljen i efterrätten till detta fruktiga, väldigt söta och fräscha vin. Du får en jämn romans mellan bären, vaniljen och vinets inslag av fat, äpplen, aprikos och nötter. Bak på smakpaletten får du en marmeladliknande citronsmak med inslag av ananas.

Recept

Cheesecake
4 st ägg
2 dl strösocker
400 gram färskost (Philadelphia)
1 tsk vaniljpulver
4 dl vispgrädde

Botten
10 st digestivekex
60 gram smör

Hallonsås
500g frysta hallon
2 tsk strösocker
vatten

Botten: Mixa kexen till grovt mjöl och blanda med smält smör. Detta pressar du ut i botten av springform som är klädd med bakplåtspapper i botten. Jämna till ytan med en sked.

Cheesecakefyllning: Separera äggulorna från vitan. Spara vitan i en separat bunke!
Vispa ihop äggulan med socker så att det blir luftigt. Blanda därefter ner färskosten och vaniljpulvret.

Vispa grädden och vänd sedan ner denna i äggblandningen.

Vispa därefter äggvitorna till ett hårt skum. Skummet vänder du ner i tre omgångar i den övriga blandningen.

Häll ner i springformen och över botten med kex.

Frys nu i minst 4 timmar!

Hallonsås:
Koka hallonen med sockret. Mixa med stavmixer och späd med lite vatten (beroende på vätskemängden i hallonen). Sila genom en finmaskig sil.

Servera med hallonsåsen och garnera med bär!