Vuxensäkrad chokladmoussekupol

Chokladmoussekupol

Vi har en barnslig relation till choklad. I ett försök till att erkänna vuxenlivet klär vi ofta chokladätandet i en typ av raffinerad skrud. En typ av mask för att dölja vad vi faktiskt vill ha: barnkalas utan barn och gärna med mängder av ”vuxenförbjudna” öar av chokladbollar, marängsviss och chokladmousse med färgglatt strössel över.

Som en vuxensäkrad efterrätt presenterar vi: chokladmoussekupol, Serveras med hallonsås, hallongel, passionsfrukt och rostade hasselnötter. Strösslet är utbytt mot ätbart guldglitter.

Du kan välja att göra kupoler eller göra en chokladmoussetårta med det här receptet!

Vin

Sött och sött matchar. Välj ett dessertvin som svarar bra mot mörk choklad och det sötbittra i chokladen. Toner av fat, dova körsbärstoner, blåbär, choklad och rostade nötter finner vi i Domìni Veneti, Recioto della Valpolicella (artikelnr: 2304), 159 kr. På sidan av tungan hittar vi toner av vanilj.

Recept

8 kupoler eller 8 bitar tårta

Beskvibotten
200 g mandelmassa
2 ägg
1,5 msk kakao

Riv mandelmassan och vispa ner ägg och kakao.

Bred ut smeten på en plåt. Tjockleken ska vara cirka 3-5 mm.

Gör du en tårta klär du en springform med bakplåtspapper och trycker ut smeten i botten av springformen. Värm på nedersta falsen i 18-20 minuter på 175°C.

Låt botten svalna. Stansa ut cirklar som motsvarar kupolformens innermått.

Chokladmousse

Vi har valt en förenklad variant på chokladmousse. Fransk chokladmousse är förstås alltid rätt, men också fler moment. Vi föreslår att du letar upp ett recept som du känner dig trygg med.

5 dl Vispgrädde
200 g mörk choklad
4 äggulor
4 msk strösocker
2 msk vatten

Äggen och vispgrädden är rumsvarma när du börjar göra moussen! De ska fortsatt vara rumsvarma intill dess att moussen ska sätta sig.

Vispa 2,5 dl grädde tills att den bildar slöjor i bunken.

Hacka den mörka chokladen i bitar.

Koka upp resten av grädden och häll över den hackade chokladen under omrörning.

Koka upp socker och vatten. Lagen häller du ner med en fin stråle och under vispning av äggulorna. Det ska bli ett tjockt och fint skum.

Blanda ner äggsmeten i den varma chokladsmeten.
Häll chokladmoussesmeten i en spritspåse och lägg i kylen under en timme.

Kupolerna/tårtan

Spritsa chokladmoussetill 75 % av kupolformarna (se till att inga luftbubblor bildas mot vägarna, så du kan behöva smeta ut mousse mot kupolens väggar innan du spritsar den full) och låt stelna lite till i kylen.

Gör du tårtan sprider du ut all chokladmousse i springformen med biskvibotten. Gröp ur åtta hål i en cirkel (motsvarande 1 hål/bit). Häll i hallongeléblandning i dessa hål (se nedan). Låt sedan stelna i frysen över natten.

När kupolerna är stela. Gröp ur en grop i mitten av varje kupol med mousse. I detta hål häller du i hallongelé (se nedan).

Smeta lite chokladmousse på biskvibotten och lägg över kupolen med mousse. Låt frysa över natten.

Hallonsås och Hallongelé

300 g frysta hallon
2 msk strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
Vatten
2 gelatinblad (cirka 4 g)

Lägg gelatinbladen i ett kallt vattenbad i minst 5 minuter.
Koka upp hallon, socker, vaniljpulver och någon matsked vatten (beroende på vätskan i de frysta hallonen). När sockret är upplöst och det har blivit ett typ av hallonbad;

Använd stavmixer och slätmixa hallonen.

Sila hallonblandning till en slät sås.

Ta 1/3 av såsen och blanda i gelatinbladen. Detta utgör hallongeléblandningen.

Choklasglaze

8 gelatinblad
250 g vatten
290 g socker
2 msk glukossirap
70 g kakao

Lägg gelatinbladen i ett kallvattenbad i minst 5 minuter

Koka upp vatten, socker och glukossirap. När sockret är helt upplöst tar du bort sirapsblandningen från värmen och siktar i kakao. Rör om.

Rör sedan ned gelatinbladen tills att de är upplösta.

Sila blandningen över till en tillbringare. Du silar blandningen för att bli av med luftbubblor och eventuella kakaoklumpar.

Låt stå i rumstemperatur med plastfolie i direkt kontakt med chokladblandingen (för att undvika hinnan som bildas av gelatinget) tills blandningen når 30°C.

Sluttampen kupoler/tårta

När glazen har nått ner till rätt temperatur tar du ut kupolerna eller tårtan från frysen.

Springformen kan du värma kanterna kring med en hårtork för att få mousståran att lossnare lättare.

Jämna till kanterna med en vass kniv som du har sköljt under hett vatten.

Ställ kupolerna eller tårtan på ett avrinningsgaller och häll över glazen. Se till att det verkligen flödar och täcker alla sidor.

Pudra över lite ätbart guldglitter och ställ in i kylen.

Låt stå i minst 1 timme i kylen.

Servera med hasselnötter, färska hallon, passionsfrukt och hallonsås.