Krämig kyckling och skruvad potatis

Välsmakande och krämig kyckling.

Den här vintern tycks dröja sig kvar. I Stockholm är det snökaos över tid, klädd i någon form av grå dräkt på vägar och cykelbanor. Vad gäller gångvägarna kan vi väl hoppas på högtalare med Disney-låtar som spelar ut till det skådespel som kan liknas vid Disney on Ice (just nu). Eller att snöröjningen blir bättre. Det är också ett bra alternativ.

För att stilla våra nerver av allt snökaos tar vi hand om varandra och bjuder på en krämig kyckling med skruvad hasselbackspotatis. I glaset ser vi gärna ett Pinot Noir.

Vin

Ett mjukt, örtigt och bärigt vin med hög syra låter oss möta den fina kycklingen och fetterna i osten. Vi föreslår La Vignée, Bourgogne (artikelnr 5421), 139 kr.

Recept

4 portioner

Hasselbackspotatis

8 Stora fasta potatisar.
25 g smör.
1 påse riven parmesanost.
50 g riven potatis.

Gör såhär: Sätt potatisen på ett grillspett. Ta en vass kniv och skär in till grillspettet. Skruva sedan potatisen mot knivbladet med lite lutning, du ska skära en potatisskruv och varje ”gänga” ska bli 2-3 mm. Dra försiktigt i potatisen från ändarna så att skruvarna sträcks utan att den går sönder. Pensla med smält smör och strö sedan parmesan över. Baka potatisskruven i ugn 200C i cirka 30 minuter.

Vid servering drar du ut spettet ur potatisen och sträcker ut ”potatisskruven” något.

Kyckling
1 burk inlagda kronärtskockshjärtan (240g).
1 Kruka basilika.
1 påse babyspenat (ca 70g).
4 kycklingfiléer.
1 frp mascarpone (250g).
2 tsk kycklingfond.
Salt
Peppar


Gör såhär: Salta och peppra kycklingen (vi använde santa marias ”fem peppar”). Bryn kycklingfiléerna (men stek ej färdiga) och lägg sedan i en ungsform som rymmer dem ganska precis. Finhacka kronärtskockshjärtana och blanda med mascarpone, kycklingfond och hela blad av spenat och basilika i en skål. Skeda ostblandningen över kycklingen och laga sedan i ugn 200c i ca 30 minuter eller till en innertemperatur om 75c.