Vildsvinsköttbullar

Efter nästan två veckors frånvaro från bloggen har vi nu tagit tag i det hela igen. Ibland vill livet lite annorlunda. Micke övades med kollegor i en militär stab och Alex roades med åtskilliga nattarbeten. När vi äntligen fick ro till att laga mat slog Alex på stort! Brun mat! Något av det bästa vi vet, trots allt.

På fatet bjuder vi på vildsvinsköttbullar, sås på skyn, färskpotatis och en oförskämt generös klick med rårörda lingon. I glaset bjuder vi på en fruktig Malbec från Argentina!

Vin

Achaval-Ferrer av Gustavo Rearte och Manuel Louzada i Mendoza, Argentina (Nr. 96359), 189 kronor, ger oss en mycket fruktig Malbec. Med fruktighet som nästan tar överhanden. Efter att ha låtit den luftats något plockar vi också fram den rostad fatkaraktär. Kakao och kaffe i en fin balans med de mörka bären som björnbär och körbär dyker också upp. Bak på tungan hittar vi en svag nyans av blåbär. Både strävheten och syran tar hand om köttet och såsen bra. Vinet är ingen besvikelse, men heller inget som gör sig påmint, om vi inte hade fört anteckningar om det. Bra vin för pengarna!

Recept

4 portioner

800 gram vildsvinsfärs
1 dl ströbröd
1 dl grädde
1 tsk viltfond
2 Schalottenlökar
2 ägg
15 enbär
1 msk timjan
Svartpeppar
Salt

Sås
3 dl grädde
2-3 tsk viltfond
5-10 enbär (efter behag)
1 tsk dijonsenap

Så här gör du
Lägg färsen i en bunke. Mortla enbär och timjan och blanda med ströbrödet och strö över färsen.

Tillsätt hackad lök, ägg, grädde och salt och vrid några varv med pepparkvarnen. Blanda sedan runt ordentligt och låt det stå och sätta sig i cirka 10 minuter.

Forma köttbullar och stek i panna på medelhög värme i en rejäl klick med smör.

Häll i grädde i en kastrull och rör ned fond och dijonsenap, var varsam med senapen då den lätt tar överhand. Tillsätt de mortlade enbären och låt koka upp.
Smak av och tillsätt mer av ingredienserna efter behov.

Servera köttbullarna med kokt potatis, inlagd gurka och sylt eller vinbärsgelé som alltid gifter sig fint till vilt.