Ta hem Italien

 Peppriga Oxrevben i vinsky

Vi pratade om att ta en semester. Vi ville åka dit vinet har en historia och där maten är i perfekt symbios med drycken och vyerna. Italien, Portugal eller Spanien. Sedan kom livet emellan.

Utlandssemestern blev utbytt mot konferenser, nattskift och brittsommar. Men smaklökarna ska väl inte behöva lida för att vardagen tar överhanden? Vi tog därför hem en bit av Italien i vår middagsmeny.

I kväll bjuder vi på oxrevben, en generös rödvinssås av långkoket och stekt polentapudding. Till det serveras ett Chianti.

Tips: Oxrevben är en styckdetalj som kan vara svår att hitta, men går att ersätta med exempelvis högrev i bit. Vi handlar oftast kött på Garpes Livs i Nockeby, Bromma. De har nästan alltid styckdetaljer som annars är lite svåra att finna eller så kan de oftast beställa in styckdetaljen du behöver.

Recept

4 portioner
4 decimeterstora bitar av oxrevben
4 vitlökar
2 msk tomatpure
5 dl rödvin, gärna ett Chianti
1 kvist färsk rosmarin
4-5 blad salvia
3 lagerblad
2 msk malen svartpeppar
1 msk lätt krossade svartpepparkorn

Polenta
1 frp polenta
ägg
Eventuellt parmensanost

Polentan:
Koka önskat antal portioner polenta och servera som det är, alternativt blanda ner 0.5 dl riven parmesan per 2 dl polenta, låt svalna lite och rör ner 1 vispat ägg. Häll över till en form med löstagbar kant och låt stelna i kylen. Skär sedan i tårtbitar och stek i olivolja och smör. Rätten gör sig också bra med rosmarinsrostad potatis.

Oxrevbenen: Mortla/pressa vitlök och blanda med tomatpurén.

Gnid in köttet med vitlöksblandningen och klappa sedan den malna svartpepparn på köttet.

Placera köttbitarna med benet ned mot bottnen i en traktörpanna eller en kastrull. Häll på vin, och eventuellt vatten. Köttbitarna ska vara täckta till ungefär 2/3. Ha i rosmarin, salvia, lagerblad och de krossade pepparkornen.

Koka upp och sätt sedan ned temperaturen så det sjuder. Lägg på ett lock. Efter cirka två timmar vänder du köttet och börjar därefter vända det med 30 minuters intervall.

Avdunstningen borde vara väldigt liten i och med locket men skulle behovet av mer vätska finnas så kan du tillsätta lite vatten. Sjud tills det är klart. Köttet vill vi ha mört men inte så pass att det blir ”pulled beef”.

Lyft köttet ur pannan och lägg på ett fat. Ta ur benen. Om benen inte redan har lossnat och om du behöver använda kraft för att ta bort benen är de underkokta och behöver ett litet tag till i kastrullen.

Med hjälp av en sked lyfter du ur eventuella benbitar och örter ur pannan i den väldoftande vinskyn, men låt pepparkorn vara kvar. Koka upp och reducera tills du har en koncentrerad men ändå rinnig vinsky.

Smaka av med salt och om du vill ha en rikare smak kan du alltid tillsätta lite köttfond/buljong.

Skimma av fett från ytan om så önskas (det blir endel). När skyn är klar vänder du ner köttbitarna igen. Servera sedan med ditt val av polenta! Eller varför inte rosmarinsrostad potatis?

Vin

Ett Chianti, Roccamozzi på Sangiovese-druvan (artikelnr. 2665), 99 kr. Det här fruktiga vinet med sina toner av röda körsbär, hallon, djup ton av blåbär och sötlakrits (långt bak på tungan) gör det perfekt till den här mustiga kötträtten. Vinet lyfter verkligen fram salvian och rosmarinen som dröjer sig kvar på tungan efter att du druckit en klunk. Det här är verkligen ett prisvärt vin för det italienska köket som vi bjudit in till!