Krämig fredagskyckling

En krävande arbetsvecka har de flesta av oss upplevt någon gång. Så var den gångna veckan för oss. Då behövs något enkelt, snabbt men ändå gott för att lugna själen lite, inför helgen.

I kväll bjuder vi på en krämig kycklingpasta! Det är närmast pinsamt hur enkelt receptet är. Rätten fungerar utmärkt som tv-mat. Smakerna känns igen och fokus kan ligga på att bara må gott.

Om du vill dricka vin till rekommenderar vi ett lagom till medelsyrligt vin, med en lättare strävhet och medelfyllighet. Vi ser gärna ett rött vin från Italien där tomat gärna blandas i maten.

Varför skriver vi såhär då? Maträtten har Crème fraîche i såsen som gör rätten gräddbetonad, men med lätt syra. Syran i vinet kommer då att dämpas något. Av syra i maten kommer också sötman i vinet att komma fram och minskar även strävheten i ett vin. Tomaterna och den stekta rödlöken i maten gör å sin sida att maten blir söt. Smaken av vinet påverkas av det, men i motsats till hur syra i maten påverkar vinet. Det söta i maten kommer att öka känslan av syra i vinet, minska sötman och öka strävheten i vinet en aning. Därför vill vi ha ett vin som tål att mötas med maträttens olika smakkomponenter. Nedan har vi ett tips!

Recept

4 personer

4 kycklingfilé
En kruka basilika
Fyra vitlöksklyftor
6 dl Crème fraîche
2 msk tomatpuré
400g små tomater
En halv röd lök
1 msk kycklingfond
Salt och svart peppar efter smak
Valfri färskpasta

Fräs vitlök och rödlök i olivolja för att få fram smakerna ur dem ordentligt. Bryn sedan den skivade kycklingfilén tillsammans med löken. När kyckling är klar blandar du i Crème fraîche, tomatpuré, kycklingfond och basilikablad. Salta och peppra. Kläm de små tomaterna så att du blir kvitt en del av kärnorna och vätskan, innan du blandar ner dem i pannan med de övriga ingredienserna. När tomaterna är varma så är den krämiga kycklingsåsen klar.

Nu är det bara att koka valfri färskpasta och servera!

Vin

Masi, Valpolicella Bonacosta, på druvorna corvina, rondinella och molinara, 2016 (artikelnr. 6998), 99 kr. Med sina toner av röda bär, körsbär, svarta vinbär och friska örter får du ett jämt temperament av hela kvällens enkla meny. Flaskan har ingen direkt wow-faktor, egentligen, men till den här rätten kommer vinet till sin rätt.