Saffransrisotto med Parmesankorv

Den här starten på sommaren har inte gjort oss besvikna! Årstidens repertoar i form av duggregn och snålblåst (och en publikfriande sol mellan varven) är lika förutsägbart som skolavslutningarnas slakt av den “Blomster tid nu kommer”.

Vi behövde något som piggade upp oss och som samtidigt var lite utmanande för sommaren, men som ändå kunde passera på en skärgårdsmeny med lite villighet att bredda vyerna. Det blev en mjölksyrad parmesan korv som serveras till saffransrisotto. I glaset träffar vi på en Chardonnay från Bourgogne.

Vin

Bourgogne Les Murelles, Domaine Roux , Chardonnay (Nr 5837), 149 kr . Det här vinet ger oss en spegling i vad vi finner på tallrikens bas och en fin stöttning till korvens syrliga och feta toner. Denna Chardonnay ger oss en nötighet, mogen gul frukt av äpple och passion som gifter sig direkt med saffranet. Den feta risotton behöver en högre fruktsyra och tack vare understödet från korven så blir den här rätten fullkomlig. Ektonerna och smörigheten dämpar också syran i korven något. Det är verkligen träff mitt i!

Recept

4 Portioner

4 st stora korvar (vi använde oss av mjölksyrad parmesankorv från korvhantverk Stockholm)
3 dl Arborioris
1 l hönsbuljong
1 schalottenlök
1 vitlök
150 g parmesan
1 g saffran
3 dl Matlagningsvin/vitt vin
Olivolja
Smör

Följ instruktionerna på risförpackningen för ett grundrecept av risotto.

Tillsätt saffranen och fräs med riset innan du tillsätter vinet.

Laga risotton till önskad konsistens.

Stek korven i smör tills den är genomkokt.

Servera risotton med uppskuren korv.